Начало / Свят / Колекцията на съпругата на Т. С. Елиът беше продадена за над 7 милиона паунда

Колекцията на съпругата на Т. С. Елиът беше продадена за над 7 милиона паунда

Колекция с произведения на изкуствата собственост на съпругата на Т. С. Елиът, Валери, беше продадена за над 7 милиона паунда, съобщи „Гардиън”. Точната сума, събрана на търга в аукционната къща „Christie’s”, е 7 094 950 паунда. Валери почина през миналата година на 86 години, като преди смъртта си изяви желание колекцията й да бъде продадена, за да бъде продължена благотворителната дейност на „Old Possum’s Practical Trust”. Организацията подпомага млади поети.

Сред ценните артикули бяха молив и акварелна скица на Джон Констабъл, творби на Томас Гейнзбъро, Л. С. Лоури, Лушън Фройд, Франсис Бейкън, Анри Матис и Пабло Пикасо. Също така портретни миниатюри, мебели и бижута. Според експерти от „Christie’s” това е била една от най-добрите колекции, излагани на търг, от поколения насам.

Валери Елиът, с моминско име Флетчър, чула запис на Елиът в класната стая. Тогава обявила, че ще се омъжи за поета. Впоследствие става негова секретарка в издателството „Faber & Faber”. Сватбата им е през 1957 г., когато тя е на 30, а той на 68 години. След неговата смърт през 1965 г., Валери работи за продължаване на неговото наследство и подпомагане на поезията.

Свързани заглавия

Имуществото на съпругата на Т. С. Елиът отива на търг
Почина вдовицата на Т.С. Елиът
Животът на Томас Елиът най-накрая ще бъде изследван обективно

Т. С. Елиът за творческата мисъл и мистичното в нея
Обама относно Т. С. Елиът

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …