Начало / България / Премиера на новата книга на Миглена Николчина в СУ в сряда

Премиера на новата книга на Миглена Николчина в СУ в сряда

Проф. д-р Миглена Николчина ще представи новата си книга „Изгубените еднорози на революцията. Българските интелектуалци през 1980-те и 1990-те години”, издадена от „Литературен вестник”. Събитието ще се състои в театралната зала на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” на 20 ноември, сряда от 19 ч. като част от програмата „125 години Софийски университет“. Николчина е ръководител на сектора по антична и западноевропейска литература в катедра „Теория на литературата“ на факултета по славянски филологии.

Книгата се опира на специфичния научен и политически опит на българските интелектуалци през последните две десетилетия на XX век. Премиерата й ще протече като дискусия между доц. Александър Кьосев и Деян Деянов. Дебатите им ще засегнат проблема за ролята на университета и теоретичното мислене в разбирането, критиката и практическото обновление на политическото – както с оглед на „университетския ъндърграунд” на 80-те години, така и с оглед на по-късните събития и на настоящата ситуация на политическа и социална криза.

Обхватът на изследването, излязло на английски във ‘Fordham University Press’ под заглавие ‘Lost Unicorns of the Velvet Revolutions: Heterotopias of the Seminar’, надхвърля локалната си рамка. То се занимава с проблем, който се отнася до мисленето на политическото въобще. Проф. Николчина изследва падането на Берлинската стена, „което се оказа и рухването на едно огледало: огледалото, което Западът държеше за Изтока и Изтокът държеше за Запада и в което всяка от страните виждаше своята утопия като хетеротопия (т.е. като нещо, което го има „оттатък”). Теоретичната пропаст, отворила се на това място, обедняването на капацитета за критично и проективно мислене, се материализира в примитивните идеологии на съвременните глобални конфликти и в апориите на протестите – от арабската пролет, през ‘Occupy Wall Street’ до българските протести през последната година”, съобщават в анотацията си организаторите.

Книгата на Николчина тук

Още книги от авторката тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …