Начало / България / Премиера на новата книга на Миглена Николчина в СУ в сряда

Премиера на новата книга на Миглена Николчина в СУ в сряда

Проф. д-р Миглена Николчина ще представи новата си книга „Изгубените еднорози на революцията. Българските интелектуалци през 1980-те и 1990-те години”, издадена от „Литературен вестник”. Събитието ще се състои в театралната зала на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” на 20 ноември, сряда от 19 ч. като част от програмата „125 години Софийски университет“. Николчина е ръководител на сектора по антична и западноевропейска литература в катедра „Теория на литературата“ на факултета по славянски филологии.

Книгата се опира на специфичния научен и политически опит на българските интелектуалци през последните две десетилетия на XX век. Премиерата й ще протече като дискусия между доц. Александър Кьосев и Деян Деянов. Дебатите им ще засегнат проблема за ролята на университета и теоретичното мислене в разбирането, критиката и практическото обновление на политическото – както с оглед на „университетския ъндърграунд” на 80-те години, така и с оглед на по-късните събития и на настоящата ситуация на политическа и социална криза.

Обхватът на изследването, излязло на английски във ‘Fordham University Press’ под заглавие ‘Lost Unicorns of the Velvet Revolutions: Heterotopias of the Seminar’, надхвърля локалната си рамка. То се занимава с проблем, който се отнася до мисленето на политическото въобще. Проф. Николчина изследва падането на Берлинската стена, „което се оказа и рухването на едно огледало: огледалото, което Западът държеше за Изтока и Изтокът държеше за Запада и в което всяка от страните виждаше своята утопия като хетеротопия (т.е. като нещо, което го има „оттатък”). Теоретичната пропаст, отворила се на това място, обедняването на капацитета за критично и проективно мислене, се материализира в примитивните идеологии на съвременните глобални конфликти и в апориите на протестите – от арабската пролет, през ‘Occupy Wall Street’ до българските протести през последната година”, съобщават в анотацията си организаторите.

Книгата на Николчина тук

Още книги от авторката тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

EmT9TTIWEAMBttI

Известни актьори описаха Шотландия в книга

Американците се влюбиха в Clanlands Сам Хойган и Греъм Мактавиш тръгват на пътешествие в една …