Начало / Свят / Рядък еврейски ръкопис беше открит в Манчестър, очаква се да бъде продаден на търг за 500 000 паунда

Рядък еврейски ръкопис беше открит в Манчестър, очаква се да бъде продаден на търг за 500 000 паунда

Рядък еврейски ръкопис беше открит в Манчестър. Очаква се той да бъде продаден за около половин милион паунда, когато бъде изложен на търг следващата седмица, съобщи британският „Индипендънт”. Ръкописът представлява Хагада – еврейски притчи, легенди, сентенции, проповеди, поетически химни на евреите, както и философско-теологически разсъждения от 1726 г.

Историята му не се знае, макар да е бил притежание на последните си собственици през последния век. Той е донесен във Великобритания от Белгия по време на Втората световна война, когато семейството е бягало от нацистите. Ръкописът беше открит случайно от аукционера Бил Форест в гараж в Манчестър. Собственичката на къщата починала през 2007 г. и сега нейната племенница иска да продаде част от имуществото. Тя и останалите от семейството не знаели, че притежавали копието на Хагада.

Цената, която ще бъде определена за артикула, е непосилна за британските общности и институции. Затова ръкописа ще бъде купен от международна организация или от частен купувач. Все пак еврейските учени в страната се надяват той да бъде поставен на публичен показ, след като бъде купен. Хагада е дело на Аарон Уолф Херлинген – еврейски писар и илюстратор, част от кралския двор във Виена през ХVІІІ век.

Д-р Яков Визе, преподавател от „University of Manchester”, определи откритието като чудо и каза, че е невероятно как ръкописът не е унищожен, подобно на хиляди други еврейски документи в Европа през последните 300 години.

 „Изключителен късмет е, че е оцелял в този период. Не знам как не е изгорен, когато са разбрали какво представлява. Ще е хубаво ако отиде в еврейска библиотека или музей. Използван е преди 200 години – има следи от вино и храна по него. Можем лесно да си представим как богато виенско семейство го чете на масата на светлината на свещите”, отбелязва Визе.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Юли_1140x403-2

4 акцента на юли – книги за хладен ум и горещо сърце

Семейна история, детска книжка, криминале от голям майстор и една интересна енциклопедия – с това …