Начало / Критика / Артуро Перес-Реверте: Живеем в една все по-некултурна Европа

Артуро Перес-Реверте: Живеем в една все по-некултурна Европа

Известният испански писател Артуро Перес-Реверте, познат на българските читатели с романите си „Обсадата”, „Фламандският майстор”, „Чиста кръв” и др, се изказа остро срещу общоевропейските процеси в интервю за ДПА, цитирано от vesti.bg.

„Живеем в една все по-некултурна Европа. Виждали ли сте биографиите на неграмотниците в Брюксел? Европа е управлявана от група некултурни и неграмотни технократи, без никакво чувство за реалност. Светът не е научил нищо от икономическата криза. Западът създаде нещо като мехур на щастието, едно напълно измислено социално благоденствие, нереалистично, фалшиво. А действителността беше като айсбергът, пратил на дъното „Титаник“, който ни удари отново и ни показа, че живеем в нереален свят. Кризата трябваше да ни накара да си кажем, че е нужно да преосмислим социалните, човешките и културните структури, така че да се адаптират към реалността на света, но ние продължаваме да си мислим, че кризата е инцидент, а не ситуация и че ще се върнем към щастливите времена преди нея. Страхувам се, че нищо не научихме . В основата си човешкото същество е глупаво животно. Индивидуалността го спасява, но колективът го обрича. Почти нямам вяра в колективните решения, в колективното пробуждане.
Жените имат биологично предразположение да анализират света, те са родени да проявяват любопитство към света, те са с по-голяма интуиция, с по-голяма способност за анализ, за учене, за по-широка визия, докато мъжете живеят доста по-безотговорно”, казва Перес-Реверте.

Книги от Артуро Перес-Реверте тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …