Начало / Свят / 520 писатели от САЩ: Чувстваме се под натиск да се самоцензурираме

520 писатели от САЩ: Чувстваме се под натиск да се самоцензурираме

Програмите за шпионаж на Агенцията за национална сигурност в САЩ притесняват писателите, съобщи presstv.ir. Тревогата идва от факта, че чрез тях се ограничава свободата на словото. Доклад на 520 писатели беше публикуван от списание „PEN America”, който се издава от центъра за защита на сводното изразяване „PEN American Center”. В него авторите казват, че „не само сме много разтревожени от техниките за следене, определени от правителството, но и се чувстваме под натиск да се самоцензурираме”.

В доклада, озаглавен „Chilling Effects: NSA Surveillance Drives US Writers to Self Censor”, писателите твърдят, че не знаят как да защитават източниците си. 81% от тях са „много притеснени” от факта, че управляващите искат от журналистите да разкриват своите източници на класифицирана информация. 24% казват, че съзнателно са избягвали определени теми в телефонни разговори и размяна на имейли от страх, че Агенцията за национална сигурност ги следи.

„Следенето на Агенцията за национална сигурност ще навреди на възможността пресата да ни информира за важните проблеми на нашето време. Или журналистите ще спрат да контактуват със своите източници от страх, че те може да бъдат разкрити и наранени, или тези източници няма да се чувстват сигурни в това да говорят с журналистите. Най-пагубното от тази самоцензура е факта, че не се знае какво точно губи обществото в следствие на нея”, пише още в доклада на писателите.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …