Начало / Класации / Най-добрите книги на 2013 г. според „Амазон”

Най-добрите книги на 2013 г. според „Амазон”

2013 г. отива към своя край и е време за равносметки в света на литературата. Онлайн гигантът „Амазон” обяви своя избор за най-добрите книги за тази година. Ето и класацията, публикувана в shelf-life.ew.com.

1. „The Goldfinch” от Дона Тарт. 14-годишно момче от Манхатън губи майка си, краде картина и започва пътешествие, достойно за света на Чарлс Дикенс.

2. „А планините ехтяха” от Халед Хосейни. История за война, раздяла, раждане, смърт, любов и измама. Хосейни не изневерява на стила си.

3. „Thank You for Your Service” от Дейвид Финкъл. Нехудожествена творба от Финкъл, носител на „Пулицър”. Той коментира пост-травматичния стрес, който изпитват войниците след като се върнат от бойното поле.

4. „Life After Life: A Novel” от Кейт Аткинсън. В този роман е поставен въпросът затова какво би променил човек, ако може да се роди отново. Границата между избор и съдба е тънка.

5. „Pilgrim’s Wilderness: A True Story of Faith and Madness on the Alaska Frontier” от Том Кизия. Едно семейство и мрачните му тайни на границата на Аляска.

6. „Lawrence in Arabia: War, Deceit, Imperial Folly and the Making of the Modern Middle East” от Скот Андерсън. Книга за живота на Томас Лорънс, известен още като Лорънс Арабски.

7. „Tenth of December: Stories” от Джордж Сондърс. Първият сборник с разкази на Сондърс от 6 години насам. Творбата получи признанието на критиците.

8. „The Son” от Филип Мейър. Уестърн за племето „Команчи” – от рейдовете в Тексас през ХІХ век до бума на нефтодобива през ХХ век.

9. „A House in the Sky: A Memoir” от Аманда Линдхаут. Канадската хуманитаристка и журналистка документира 460-те дни, в които е държана в плен в Сомалия.

10. „Eleanor & Park” от Рейнбоу Роуъл. Любовната история за двама млади, които се влюбват един в друг, докато пътуват в автобуса. Романс, който не е захаросан.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …