Начало / България / Ново издание на „Ранни спомени“ от Симеон Радев

Ново издание на „Ранни спомени“ от Симеон Радев

Новото и ревизирано издание на „Ранни спомени“ от Симеон Радев излиза до дни на българския книжен пазар.Книгата е допълнена с речник на някои остарели и по-редки думи, използвани по това време. Тя е от поредицата „Спасената история“ на издателство „Изток-Запад“. Други заглавия от нея са „Живата истина“ на Павел Милюков, „VII състав на Народния съд“ със съставители Върбан Тодоров и Николай Поппетров, „Лятото на 1913 година“ на Георги Илиев, „Македония и Българското възраждане“ – отново на Радев.

„Ранни спомени“ разказва за детството, семейството и живота на видния български журналист, литературен критик, публицист и историограф Симеон Радев. Роден в Ресен през януари 1879 г., Радев учи в българските училища в родния си град, в Охрид и в Битоля. Впоследствие завършва френския лицей „Галата сарай“ в Цариград, където са учили и други видни българи (например Тодор Каблешков, Стоян Михайловски и Константин Величков), следва и право в Женева, Швейцария. През 1905 г. става главен редактор на в-к „Вечерна поща“. През 1906 г. Радев, заедно с Александър Балабанов, основава сп. „Художник“, на което двамата са и редактори. През 1911 г. Радев поставя началото на всекидневника „Воля“, вземайки дейно участие в неговото списване. По това време излиза и мащабният му труд „Строители на съвременна България“, който е сред най-големите историографски изследвания в България.

През 1913 г. Радев участва в Конференцията на мира в Букурещ, където остава и като пълномощен министър до 1916 г., а с влизането на Румъния във войната е преместен в Берн. През 1917 г. обаче напуска, подавайки оставка, и отива на фронта. В края на войната участва в подписването на Солунското примирие от българска страна. Пълномощен министър е последователно в Хага, Анкара, Вашингтон, Лондон и Брюксел. Радев е и първият български делегат в Обществото на народите – Женева.

Книги от Симеон Радев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …