Начало / Свят / Асоциацията на криминалните писатели: „Алиби” е най-добрият роман в жанра

Асоциацията на криминалните писатели: „Алиби” е най-добрият роман в жанра

„Алиби” от Агата Кристи беше обявен за най-добрия криминален роман, съобщи британският „Индипендънт”. Творбата събра най-много гласове от 600-те автори, членуващи в Асоциацията на криминалните писатели. Те решиха, че книгата от 1926 г. е най-добрият пример за роман в този жанр.

Конкуренция на Кристи бяха както класици като Реймънд Чандлър и сър Артър Конан Дойл, така и съвременни писатели като Томас Харис. Гласуваше се общо за 66 творби. Изненадващо е, че не са били включени съвременни скандинавски автори като Стиг Ларшон и Ю Несбьо.

Публикуването на „Алиби”, известна още като „Убийството на Роджър Акройд”, се смята за повратна точка в криминалния жанр. Книгата бележи и едно от първите появявания на детектива Еркюл Поаро. Счита се, че сюжетът е един от най-заплетените изобщо. Книгата е преведена и на български език.

Алисън Джоузеф, председател на Асоциацията на криминалните писатели, заяви:

„Елегантната прецизност и перфектното чувство за позициониране на събитията продължават да правят Агата Кристи най-популярната писателка в тази сфера. Факт е, че нашият жанр е толкова популярен и това е заради богатата си история”.

„Алиби”  тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …