Начало / Свят / Липсата на тишина и електронните устройства отказват децата от четенето

Липсата на тишина и електронните устройства отказват децата от четенето

Липсата на тишина във всекидневието на децата, както и все по-големия достъп до електронни устройства, са причините те да се отказват от четенето, съобщи thebookseller.com. Такива са изводите от проучване, наречено „Reading and the Digital World”, проведено от издателската компания „Егмонт”.  Изследователите са се допитали до домакинства на територията на Бристол, Единбург, Лондон и Манчестър.

Според проучването, децата в наши дни имат прекалено неспокойно детство. А именно спокойните мигове са тези, в които те биха могли да започнат да четат книга. Освен това резултатите показват, че прехвърлянето от книги към дигитални устройства става в периода 8-11 години. Роля за тази смяна на навиците имат както родителите, които не четат достатъчно на децата си, така и социалната среда. В този период подрастващите започват да имат социални контакти и дейности – играят на видео игри, включват се в социалните мрежи, пишат смс-и. Така дигиталните платформи стават водещи в тяхното всекидневие.

На пръв поглед изглежда, че в такъв случай децата би трябвало да се обръщат към електронни книги. Това обаче не е така, защото родителите ограничават достъпа им до тях, като се аргументират с факта, че децата им прекарват достатъчно време пред екран. 34% от изследваните родители смятат, че децата им прекаляват с времето пред екран, а 74% предпочитат техните деца да четат печатни книги.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …