Начало / България / Училището на „Върви, народе възродени“ празнува юбилей, излиза и летописната му история

Училището на „Върви, народе възродени“ празнува юбилей, излиза и летописната му история

Русенското училище „Христо Ботев“, където е написан текстът на химна „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски, отпразнува в Деня на народните будители своя 175-годишен юбилей, съобщи БГНЕС.Стоян Михайловски е бил четири години преподавател по френски език в Мъжката гимназия, каквото е било някога днешното СОУ „Христо Ботев“. Това е второто светско училище в България след Априловската гимназия.

Тържественото честване премина под наслов „175 години светско образование в Русе“ и под патронажа на кмета Пламен Стоилов, който е възпитаник на гимназията.

Около 13 600 са завършилите досега най-старото русенско училище, а сред възпитаниците и преподавателите му има много известни български личности – Ангел Кънчев, Никола Обретенов, проф. Боян Пенев, Йордан Йовков, Сава Огнянов, Нешка Робева и др.

Във връзка с годишнината излиза от печат и летописна история в две части, подготвена от Румян Ганчев и Ренета Рошкева. Творбата е единствена по рода си в България и е исторически документ, който разказва за живота на второто училище в България и ролята му в обществения живот на Русе. Първата част е от 350 страници и обхваща периода от 1838 г., когато се създава училището, до 1950 г. Вторият том ще бъде отпечатан догодина, а в него ще бъде представена историята на гимназията от 1950 г. до наши дни.

Книги от Стоян Михайловски тук

„Стоян Михайловски – поет, трибун, мислител“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …