Начало / Свят / Забранено есе на Хърбърт Уелс излиза 76 години след неговото написване

Забранено есе на Хърбърт Уелс излиза 76 години след неговото написване

Есе на британския класик Хърбърт Уелс излиза 76 години след неговото написване, съобщи metronews.ca. Творбата е от 1937 г. – авторът споделя своите виждания за света по време на едни от най-кризисните периоди в историята на човечеството. Скоро преди избухването на Втората световна война Уелс засяга теми като свобода, демокрация, образование.

Есето е написано за изданието „Reader’s Digest”, което често е публикувало Уелс. Радикалният му политически текст обаче шокира консервативната редакция и текстът не е публикувано. 75 години по-късно обаче, есето излиза в новия брой на списание „The Strand Magazine”, което е публикувало противоречиви материали на Марк Твен, Джоузеф Хелър и др.

„Демокрациите трябва да мислят и да говорят не само за свободата, но и за универсалната информация и интензивната психологическа подготовка. Вижте Китай в наши дни. Едно неграмотно и мирно население има толкова шанс да оцелее, колкото една сляпа крава в джунглата”, пише авторът на „Война на световете”. Той допълва, че прекалено много страни са „полуграмотни” и „напълно недисциплинирани”. Демокрациите трябвало да засилят своите армии, но най-доброто оръжие оставало образованието. „Изборът е ясен сега. Подготви се за свобода или козирувай и марширувай напред”, завършва Уелс.

Андрю Гъли, един от директорите на „The Strand Magazine”, намерил есето в архивите на библиотека в университета в Илинойс. Той коментира:

„Уелс е бил прогресивен в своята гледна точка. Той принадлежи на поколение пламенни империалисти, но вярването му е било, че великите сили трябва да дадат свобода на волята на своите колонии. Страхувал се е, че държавите от Третия свят ще станат жертва на демагози, диктатори и фалшиви духовници”.

Хърбърт Уелс е британски писател, роден през 1866 г. Той е известен с научнофантастичните си романи. Заедно с Жул Верн и Хюго Гърнсбек е считан за пионер в този жанр. Творбите му засягат важни социални теми. По убеждение Уелс е социалист. Българският читател го познава от произведения като „Невидимия” и „Война на световете”. Умира през 1946 г.

Свързани заглавия
Преди 75 години Орсън Уелс шокира Америка с „Войната на световете”
Хърбърт Уелс критикува Джеймс Джойс за „Бдение над Финеган”
Хърбърт Уелс – бащата на научната фантастика

Книги на Хърбърт Уелс тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

original-27883-1418879459-11

Азия е континентът на книгите

Ето няколко места, които изумяват Културата на четенето е неизменна част от човешката цивилизация. Именно …