Начало / Свят / Умберто Еко създаде EncycloMedia

Умберто Еко създаде EncycloMedia

„Ако Хитлер бе прочел „Война и мир“, би разбрал, че идеята да окупира Русия е неправилна. Ако Буш бе прочел историята на западните нашествия в Афганистан, би направил друг избор.” Това каза в интервю за италианския вестник „Ла стампа” писателят Умберто Еко, който е в Ню Йорк, за да изнесе в ООН лекция на тема „Срещу загубата на паметта“ и да представи своята EncycloMedia – нова цифрова енциклопедия, създадена в сътрудничество с EM Publishers, съобщи в. „Сега”.

„Лошо използваме нашите ресурси“, предупреждава авторът, който наскоро публикува в Италия „Историята на легендарните места и земи“ (Storia delle terre e dei luoghi leggendari). „Проблемът на интернет е, че информацията е твърде обширна, а източниците й често са неизвестни. EncycloMedia обаче позволява да се намерят връзките, което мрежата не позволява. Например някой търси в интернет сведения за Бетовен, но не знае дали той е мислил за Наполеон, когато е писал „Ероика“. Нашата енциклопедия позволява това да бъде намерено”, обяснява Еко за проекта си.

Той признава, че не ползва социалните мрежи и добавя: „Аз съм ползвател на интернет, но привилегирован, защото образованието ми позволява да филтрирам информацията. Телевизията стана благо за бедните, защото с нейна помощ те научиха италиански, но бедствие за богаташите, които започнаха да гледат телевизионни програми, вместо да ходят на опера. Интернет прави обратните неща – той е благо за богатите, които умеят да го ползват, и зло за бедните (естествено бедните не в материално отношение), които не могат да различат доброто от лошото”.

Книгите на Умберто Еко тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …