Начало / Свят / Връчиха наградата „Георг Бюхнер” на Сибиле Левичаров

Връчиха наградата „Георг Бюхнер” на Сибиле Левичаров

На тържествена церемония в Дармщат елитната награда за белетристика „Георг Бюхнер” беше връчена на живеещата в Берлин германска писателка от български произход Сибиле Левичаров (59), съобщи „Дер щандрат”.  Тя беше отличена за цялостно творчество.

Призът, придружен от чек от 50 хил. евро, беше даден за 62-и път от Академията за език и поезия в Дармщат, провинция Хесен. Бюхнер, който е известен революционер и драматург, е роден там през 1813 г. Умира в Цюрих през 1837 г.

„Наградата „Бюхнер” е най-хубавата награда, която получавам”, заяви писателката. Колежката й Урзула Мерц държа реч, в която подчерта реализма в творчеството на Левичаров и обърна внимание на нейната точност и критичност. „Който й изпрати ръкопис за оценка, още на другия ден ще има ясна присъда”, отбеляза Мерц.

Академията за език и поезия в Дармщат е основана през 1949 г. и има 180 членове. Носители на наградата й са били Ерих Кестнер (1957), Гюнтер Грас (1965), Хайнрих Бьол (1967), Фридрих Дюренмат (1986), Елфриде Йелинек (1998).

Заедно с приза „Бюхнер” бяха връчени още два, дотирани с по 20 хил. евро. „Зигмунд Фройд” отиде при арабистката от Берлин Ангелика Нойвирт (69) за изследването й на Корана. Волфрам Шюте  (74) беше отличен с „Йохан Хайнрих Мерк” за работата си като дългогодишен фейлетонист във „Франкфуртер рундшау”.

Книгите на Сибиле Левичаров тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

14rushdie1-videoSixteenByNine3000

Книгите на Салман Рушди превзеха класациите след нападението

Състоянието му за щастие се подобрява „Сатинински строфи” – романът, заради който писателят е осъден …