Начало / България / Днес се открива изложба по повод Деня на народните будители

Днес се открива изложба по повод Деня на народните будители

Днес, 21 октомври, от 18 ч в зала „София” на Столична библиотека  Музеят за история на София открива изложба по повод Деня на народните будители, съобщи БГНЕС.Тя е озаглавена „С кръст, огън и слово“. Желанието е да се отдаде заслужена почит на всички онези българи, които в различни периоди от съществуването на нашата държава и народност, са работили в посока на просветата и утвърждаването на българщината.

Експозицията е съставена от четири подтеми с включени общо 53 предмета. Сред тях са: икони, портрети, ръкописни и старопечатни книги, дъски за писане и др. Първата подтема се занимава с образа на будителите. Той е обяснен чрез икони (на Св. Йоан Рилски, Св. Св. Кирил и Методий, Св. Седмочисленици). Допълва се с портрети на възрожденски дейци (Софроний Врачански, Петър Берон, Захарий Стоянов, Петко и Пенчо Славейкови) и видни личности от следосвобожденска България (Пейо Яворов, Иван Вазов, Елин Пелин).

Произведенията на будителите са представени в следващите две подтеми. Включени са ранни оригинални издания на някои от най-запомнящите се разкази, повести, романи в българската литература. Същевременно, се излагат и учебници и учебни помагала от XIX в. Те са от колекцията „Старопечатни книги“ на Музея за история на София. Изложбата завършва с ретроспекция на възпоменателни и юбилейни вестници, където са публикувани материали, посветени на будителите.

Патрони на събитието са доц. Александър Омарчевски и д-р Константин Стоянов. Те са наследници съответно на Стоян Омарчевски, по чието предложение през 1922 г. започва да се чества Денят на народните будители и Петър Константинов, който през 1992 г. възстановява празника. Партньори на Музея за история на София в изложбата са: Столичната библиотека, Националният литературен музей, Националния църковен историко-археологически музей на Българската патриаршия, храмът „Св. Седмочисленици“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1

Не е зле да си припомним каква е Русия в съзнанието на големите ни възрожденци!

„Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от …