Начало / Критика / 5 съвета как да подобрите прозата си

5 съвета как да подобрите прозата си

Ако желаете да станете писател, вероятно се питате как да се откроите сред останалите и да привлечете вниманието към себе си. Няма сигурна формула, но сайтът writersrelief.com предлага 5 трика, които могат да помогнат.

1. Не позволявайте на очевидното да се случи. Когато можем да предвидим следващите случки в историята, ние губим желанието си да продължим да я четем. Като писатели трябва да карате читателите да се изненадват, да не могат да разберат какво ще се случи. Така ги държите нащрек и те са заинтересовани от книгата.

2. Страховете могат да бъдат най-добрия ви приятел. Не се колебайте да пишете за нещата, които ви плашат. Край на романтична връзка. Неизлечима болест. Смърт. Това са все неща, които се случват в живота. Може би като разкриете уязвимите си страни, ще осъществите връзка с читателя.

3. Страстта ви движи – пишете за нея. Всички имаме своите цели и постижения, които искаме да осъществим. Без тях нямаше да стигнем до никъде. Пишете за това, което обичате – музика, рисуване, дори пазаруване. Ако сте искрени, можете да стигнете далеч. В крайна сметка винаги можем да научим нещо ново за дадена област от книгата ви.

4. Вдигнете летвата. Някога случвало ли ви се е да усещате, че всичко е срещу вас? Лошите неща се струпват едно след друго върху плещите ви. Това е отличен начин да се отнесете към персонажите. Например – студент получава пълна стипендия в „Йейл”. Но претърпява катастрофа, университетът оттегля стипендията, родителите му затъват в дългове. Как ще се пребори той с проблемите? Подобни истории карат читателя да си задава въпроси и да иска да продължи да чете.

5. Перспективата винаги може да ни научи на нещо. Като писател трябва да покажете на аудиторията нови гледни точки, нови перспективи. Живеем в свят, който продължава да е пълен с предразсъдъци. Независимо дали читателят ще се съгласи с вашето мнение, различният поглед върху нещо ще го накара да се замисли.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …