Начало / Критика / 5 съвета как да подобрите прозата си

5 съвета как да подобрите прозата си

Ако желаете да станете писател, вероятно се питате как да се откроите сред останалите и да привлечете вниманието към себе си. Няма сигурна формула, но сайтът writersrelief.com предлага 5 трика, които могат да помогнат.

1. Не позволявайте на очевидното да се случи. Когато можем да предвидим следващите случки в историята, ние губим желанието си да продължим да я четем. Като писатели трябва да карате читателите да се изненадват, да не могат да разберат какво ще се случи. Така ги държите нащрек и те са заинтересовани от книгата.

2. Страховете могат да бъдат най-добрия ви приятел. Не се колебайте да пишете за нещата, които ви плашат. Край на романтична връзка. Неизлечима болест. Смърт. Това са все неща, които се случват в живота. Може би като разкриете уязвимите си страни, ще осъществите връзка с читателя.

3. Страстта ви движи – пишете за нея. Всички имаме своите цели и постижения, които искаме да осъществим. Без тях нямаше да стигнем до никъде. Пишете за това, което обичате – музика, рисуване, дори пазаруване. Ако сте искрени, можете да стигнете далеч. В крайна сметка винаги можем да научим нещо ново за дадена област от книгата ви.

4. Вдигнете летвата. Някога случвало ли ви се е да усещате, че всичко е срещу вас? Лошите неща се струпват едно след друго върху плещите ви. Това е отличен начин да се отнесете към персонажите. Например – студент получава пълна стипендия в „Йейл”. Но претърпява катастрофа, университетът оттегля стипендията, родителите му затъват в дългове. Как ще се пребори той с проблемите? Подобни истории карат читателя да си задава въпроси и да иска да продължи да чете.

5. Перспективата винаги може да ни научи на нещо. Като писател трябва да покажете на аудиторията нови гледни точки, нови перспективи. Живеем в свят, който продължава да е пълен с предразсъдъци. Независимо дали читателят ще се съгласи с вашето мнение, различният поглед върху нещо ще го накара да се замисли.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …