Начало / България / Полските писатели Aнджей Сташук и Kшищоф Варга в България

Полските писатели Aнджей Сташук и Kшищоф Варга в България

На 23 октомври в Полския институт (София, ул. „Веслец” 12) от 18 ч ще се състои среща с известните полски писатели Aнджей Сташук и Kшищоф Варга. Поводът е представяне на българските издания на книгите им. Аджей Сташук е познат на българските читатели от ”По пътя за Бабадаг”, „Галицийски истории”, Девет” , „Белият гарван” и „Taксим, а Kшищоф Варга от „Надгробна мозайка” и „Гулаш с турул”.

Водещи на срещата ще бъдат Силвия Чолева, поетеса и журналист, и писателят Людмил Станев.
Гостите от Полша ще гостуват и в Пловдив. На 24 октомври от 19 ч в Kлуб „Петното на Роршах” е срещата им с пловдивските почитатели. Входът на събитията е безплатен.

Aнджей Сташук (1960) – писател, есеист, автор на театрални пиеси. Започва с кратки творби, а днес е един от най-известните писатели, появили се през последните години. Удостоен е с много награди, в т.ч. наградата на Фондация „Кошчелски“ (1995), Литературната награда НИКЕ (2005) и Литературната награда Гдиня 2010. Писателят дебютира през 1992 със сборник разкази „Стените на Хеврон“. Написал е 23 книги. Литературният му манифест звучи така: Писане, задраскване, мислене, гледане, слушане, писане и задраскване, задраскване, задраскване…. Книгите му са преведени на почти всички европейски езици. Повече информация за автора ще намерите на www.stasiuk.pl

Kшищоф Варга (1968) – полски писател от унгарски произход, литературен критик, журналист. Дебютира със сборник разкази „Пиян ангел на кръстовището“. Автор на 11 книги. Лауреат на наградата на читателите НИКЕ 2009 за книгата „Унгарски гулаш“, която достига до финала на Литературната награда на Централна Европа Angelus и до финала на II издание на Наградата на публичните медии Cogito. Книгите на Кшищоф Варга са преведени на унгарски, български, словашки, сръбски, украински и хърватски.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …