Начало / Интервюта / Ан Райс: Четенето стимулира писането ми

Ан Райс: Четенето стимулира писането ми

Ан Райс (72) е американска писателка и автор на книги на ужасите и на фентъзи. В книгите ѝ често се срещат вампири, мумии и вещици. Творбите ѝ повлияват силно на младежката субкултура гот. Издала е няколко произведения на тема садо-мазохизъм. Най-популярна е с бестселъра си „Интервю с вампир”, който беше екранизиран в холивудска продукция с участието на Том Круз и Брад Пит. Преди дни на англоезичния пазар излезе новият й роман „The Wolves of Midwinter”. Предлагаме ви интервюто, което Райс даде за huffingtonpost.com.
––––––––––––

Коя е най-ценната ви вещ?
–    Най-вероятно компютъра ми „Мак”. Но закъде съм без него?

На кого завиждате?
–    Бил Гейтс. Възхищавам се на това, което прави със своята власт и богатства. Възхищавам се и на съпругата му Мелинда.

Къде обичате да четете?
–    Обичам да чета на две места: на специален стол с облегалка, която се регулира, в спалнята ми, до прозорците в следобедните часове. Също така на квадратната маса в офиса ми, отново до прозорците. Това са най-добрите места. Докато си пия кафето или диетичната газирана напитка.

Каква искахте да станете като пораснете, освен писател?
–    Мечтаех да свиря на цигулка много силно, но за съжаление нямам никакъв музикален талант. Писането беше другата ми мечта. Това е всичко.

Какво ви притеснява най-много относно английския език днес?
–    При писането, щеше да е в помощ, ако имахме определени препинателни знаци, които да индикират по-несигурни въпроси, по-неуверени твърдения в диалога. Така той ще се подобри. Но просто ги няма. Само въпросителни и удивителни – ненужно объркване на читателя.

Ако можехте да имате петима гости, живи или не, кои биха били?
–    Исус Христос, свети Павел, Шекспир, Чарлс Дикенс и Октавиан Август.

Коя е първата книга, която прочетохте?
–    Някоя за гръцката митология от обществена библиотека. Не се сещам името.

За кои книги се срамувате, че не сте прочели?
–    Всички, които съм пропуснала от Томас Ман, Марсел Пруст, Джордж Елиът, Дикенс, романи от Теодор Драйзер и Синклер Луис, „Одисея”, „Илиада”, всички гръцки трагедии.

Ако можете да препоръчате една книга.
–    „Големите надежди” от Чарлс Дикенс.

Печатни или е-книги?
–    Както на читателя му е по-лесно да чете.

Четете ли докато пишете книга и към какви четива се обръщате?
–    Чета книги, те стимулират писането ми. Използвам такива, които нямат нищо общо с това, което аз пиша. Най-често увлекателни творби като серията за Джак Ричър от Лий Чайлд или нещо подобно на „Кръстникът”. Най-различни книги – „Peyton Place” от Грейс Металиус, „Долината на куклите” от Джаксън Сюзън.

Книги от Ан Райс тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

232865_b

„Инструкторът“ – кой се възползва от ковид?

Детективско разследване, психотрилър и антиутопия в едно Българските читатели вече познават Питър Хелър от романа …