Начало / България / „Гошко” на Силвия Чолева с премиера в Народния театър

„Гошко” на Силвия Чолева с премиера в Народния театър

Иван Теофилов, Марин Бодаков, Снежина Петрова и Велислав Павлов ще участват в представянето на „Гошко” – сборник с разкази на Силвия Чолева. Премиерата ще се състои днес, 18 октомври, в Народния театър „Иван Вазов”, сцена 4 етаж от 18 ч.

Това, което споява разказите в сборника, е преди всичко пресъздаването на житейското поведение на съвременния „герой“ тук и сега. Нишките на външния свят и личната съдба се преплитат ту в синхрон, ту в опозиция, за да пленят въображението с фината чувствителност и магичното обаяние на таланта. В жанрово отношение сборникът съдържа както традиционни разкази, така и мистични, но всички те ни въвеждат във видимия и невидимия живот не толкова на героите, колкото на твореца. Разкази, в които краят често е начало на размисъл.

Силвия Чолева е родена в София през 1959 г., завършва българска филология. Отговорен редактор е на редакция „Култура“ на програма „Христо Ботев“ на БНР и водеща на предаването „Артефир“. Автор е на месечните обзори на нови книги в списанията „Хайфлайтс“ и „Его“, главен редактор на сп. „Алтера“ (до март 2009, когато списанието е закрито). От края на 90-те до закриването му през 2003 г. Силвия Чолева съосновава и води заедно с Иван Теофилов сп. „Сезон“. Преподавала е курс Писане на есе в НБУ. Силвия Чолева е и сценарист на „Майка ми“, късометражен филм на режисьорката Светла Цоцоркова (2005).

„Гошко” тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …