Начало / България / Обявиха онлайн литературен конкурс, провокиран от протестите

Обявиха онлайн литературен конкурс, провокиран от протестите

Обявиха литературен конкурс, провокиран от протестите, съобщи kafene.bg. Той е на границата между политиката и изкуството.Още няма име, търси си жури и събира участници. Ако участвате в протестите или не участвате, може да изразите гражданската си позиция в кратка проза или поезия.

Идеята идва от Мария Василева – автор на фейсбук страницата „Протести, антитези и други протези“ и известна като Severina Posokova в интернет пространството .

„Пилотната идея е именно организирането на онлайн литературен конкурс, провокиран от продължаващите вече няколко месеца протести. Замисълът е да се съхрани заряда от площадите и да се пренесе върху белия лист. Акцентът е върху предоставянето на възможност всеки да изрази свободно своята позиция, независимо от нейния характер. Политическа пропаганда няма да бъде допускана. Жанровите категории са две – поезия и кратка проза, а журито – лица с различни възгледи, утвърдени като имена в литературните среди.
Към настоящия момент конкурсът е обявен само на фейсбук страницата и има няколко предложения за неговото име. Провела съм разговори с някои изявени фигури от литературните среди и съществува известна готовност за сформиране на жури. Не се предвиждат парични награди, нито за участниците, нито за журито, тъй като се породиха опасения, че един евентуален спонсор би понесъл доста негативи от участието си”, заявява от Мария Василева.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …