Начало / България / Мая Любенова е първата българка с портфолио в „The Living Haiku Anthology”

Мая Любенова е първата българка с портфолио в „The Living Haiku Anthology”

Мая Любенова е първата българка с портфолио от 15 хайку в „The Living Haiku Anthology”. Подборът е направен измежду нейни хайку, вече публикувани в други англоезични книги и списания по света.

Екипът на The Living Haiku Anthology събира и документира най-добрите хайку днес. Стотици публикувани и непубликувани стихове на талантливи поети са предоставени за спокойно четене и за сериозно обучение и изследване. Историите на поетите, талантът и поезията им са съхранени за поколения напред.

„Under the Basho” (underthebasho.com) е списание, което цени поетиката и естетиката на Башо и обединява поети от цял свят. Основатели са световноизвестните хайджини Дон Беърд, Ханша Теки и Кала Рамеш. През м. септември 2013 година поставят началото на „The Living Haiku Anthology” онлайн с цел да  популяризират мултикултурните хайку-гласове сред широката общественост. Антологията е приключение в действие и ще израства с всеки поет и с всяко стихотворение в продължение на години. Мисията на създателите й е да предоставят безплатно многобройни и разнообразни хайку на читателите от цял свят, включително и на всички нива в образователната система.

Мая Любенова  е родена в Пловдив и завършва английската гимназия в Пловдив, а по-късно английска филология във Великотърновския университет. Живее и работи в Пловдив, член на Световната хайку фондация и редактор за български език в „Lishanu – an international haikai journal“. Пише и превежда поезия на български и английски, създава фото-хайга, които публикува в англоезични списания и електронни издания.

„Парченце синьо“ на Мая Любенова тук

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …