Начало / Критика / 6 причини защо трябва да се четат книги

6 причини защо трябва да се четат книги

В четенето на книги има нещо повече от забавление и образование. Сайтът huffingtonpost.com ни представя 6 нестандартни причини, които да ни убедят, че четенето е абсолютно задължително. Ето ги и тях:

1. Четенето отпуска. Стресирани сте след тежък ден в работата. Вземете книга. Тя ще ви помогне. Според проучване на университетската лаборатория „Mindlab International” от  „University of Sussex”, четенето е най-ефективния метод за успокояване. Той е изпреварил слушане на музика, чаша чай/кафе и разходка.

2. Четенето изостря мозъчните функции. То може да накара мозъка ви да остарее доста по-бавно. Според изследване на научното издание „Neurology” с 294 участници, процесите на деградация в мозъка се забавят значително при тези, за които четенето е всекидневно занимание.

3. Възможно е четенето да предотвратява „Алцхаймер”. Според проучване на Националната академия на науките в САЩ от 2001 г., хората, които упражняват мозъка си с дейности като четене на книга или решаване на някакъв вид пъзел/кръстословица, имат много по-малък шанс да страдат от „Алцхаймер”. Макар учените да отбелязват, че няма нищо сигурно, те твърдят, че мозъкът е като всеки друг орган в тялото. Той се изхабява, както и да бъде използван, но повече упражнения са само в плюс. Както и физическата активност заздравява мускулите и костите, така интелектуалната подобрява състоянието на мозъка.

4. Четенето може да ви помогне да спите по-добре. Много експерти съветват да четем преди заспиване – това е отличен метод да успокоим пулса си и да приготвим организма за сън. Това обаче важи само за книги в стандартния им, печатен формат. Светлините, излъчвани от различни електронни устройства, сигнализират на мозъка, че е време за събуждане.

5. Добрата книга подобрява чувството ни за съпричастност. Според проучване, публикувано през януари в „PLOS ONE”, художествената проза увеличава чувството ни за емпатия. До такъв извод са стигнали учени от Холандия.

6. Книгите за самопомощ са оръжие срещу депресията. Същото издание публикува проучване, което ни показва, че книгите са самопомощ могат да борят депресията. Този тип изследване е познато още като „библиотерапия”. В рамките на една година, пациентите, възползвали се от библиотерапия са показали значително по-ниско ниво на депресия.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …