Начало / България / Днес БАН отбелязва 144-ата си годишнина

Днес БАН отбелязва 144-ата си годишнина

Днес в Големия салон на БАН ще се проведе тържествено събрание по случай 144-та годишнина на Българската академия на науките. Честването ще бъде открито от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров. Тържествено слово ще произнесе акад. Георги Марков. В празничната програма ще звучат изпълнения на цигулково дуо проф. Ангел Станков и проф. Йосиф Радионов, съобщи БГНЕС.

След това, в централното фоайе на академията, ще бъде открита изложба „Акад. Михаил Арнаудов – Живот, посветен на България и науката“, организирана от Научния архив на БАН.

Изложбата „Михаил Арнаудов – живот, посветен на България и науката“ по случай 135 години от рождението и 35 години от смъртта на големия български учен е подготвена с документи от личния му архив, дарен от самия него на Научния архив през 1977 г. Тя е обогатена документално и от неговите наследници в лицето на Искра Арнаудова, автор на най-обширната литературна анкета за човека и твореца акад. Михаил Арнаудов. Синът на учения Петър Арнаудов и неговата съпруга Искра Арнаудова даряват и допълват с нови документи, съхранявания в НА-БАН архивен фонд „М. Арнаудов“. Това са ръкописи на лекции, четени от него в Софийския университет, монографии, студии, статии и лични документи. Показаните документални материали, някои от които се виждат за пръв път, илюстрират най-важните моменти от живота на учения: научно изследователската и академична му работа в Академията, преподавателската дейност в Софийския университет, обществената и политическа дейност, както и неговото богато книжовно наследство.

Книги от Михаил Арнаудов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228082_b

„Един живот” – огледало на нашия!

Людмила Еленкова, Радио Хеликон Знаем Ги дьо Мопасан най-вече като автор на разкази и на …