Начало / България / Михаил Неделчев и Йордан Ефтимов представят „Бежанци“ на Весела Ляхова

Михаил Неделчев и Йордан Ефтимов представят „Бежанци“ на Весела Ляхова

На 16 октомври, сряда, от 18,30 ч във VivacomArtHall в София, проф. Михаил Неделчев и д-р Йордан Ефтимов ще представят романа „Бежанци“ на Весела Ляхова. Изданието на „Жанет 45”.

Книгата разказва за една малко изследвана, но много изстрадана част от българската история – събитията, последвали въстанието около град Драма (Гърция) през 1941 г. и обезбългаряването на Егейска Македония след Втората световна война и трагичната участ за българското малцинство в Гърция до средата на ХХ век, понесло насилието на всички балкански правителства.

„Истински многопластова, мощна сага е написала Весела Ляхова. Исторически роман от 700 страници, от който съвременната българска проза като че ли е отвикнала. Но Ляхова се хваща на работа и ни връща вкуса към епическото разказване, към вплитането на малките истории в Голямата история, към голямата литература най-сетне“, отбелязва „Литературен вестник”.

Весела Ляхова е родена в Пазарджик. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1985 г. Живее и работи в София. От 1980 г. публикува разкази в централния печат. Лауреат на литературния конкурс „Цветан Зангов“ през 1987 г. Автор на белетристичната книга „До слънцето“ (1993), сборник с новели, и на монографичната биография изследване „Живот мисия. Книга за проф. д-р Цеко Торбов“ (2001).

„Бежанци“  тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

future-library-870x507

Библиотеката на бъдещето получи нови творби

Проектът е с крайна дата през 2113-а Създателка на Библиотеката на бъдещето е Кейти Патерсън. …