Начало / Свят / За по-добри социални умения учените препоръчват Чехов

За по-добри социални умения учените препоръчват Чехов

Ако се подготвяте за съвместен живот или за интервю за работа, четенето ще свърши отлична работа. Само че не на какво да е, а на Антон Чехов и Алис Мънро, препоръчва един от блоговете на „Ню Йорк таймс”. Важно е да се отбележи, че текстът е публикуван на 3 октомври – седмица преди канадската авторка на кратки разкази да получи Нобелова награда за литература.

Блогът отбелязва, че ефектът на посочените писатели върху социалните умения се потвърждава научно от изследване, публикувано ден по-рано в „Journal Science”. Според него, след четене на художествена литература, хората се справят по-добре на тестове за емпатия, социализация и емоционална интелигентност. Според учените това е така, тъй като белетристиката разчита на въображението, окуражава читателите да си правят изводи за героите и да проявяват чувствителност за емоционалните им нюанси и комплекси.

Хората, които са участвали в изследването на New School for Social Research в Ню Йорк, са на възраст между 18 и 75 години. Всеки от тях е участвал в 5 експеримента. Давани са им различни четива – художествени и документални, и след това са измервани оценъчните им способности спрямо други хора. Например да разгледат снимки и да разгадаят емоциите по тях.

Психолозите са били обнадеждени колко добре се справят с отговорите тези, които са чели качествена художествена литература в сравнение с други, попаднали под влиянието на сантиментална литература като тази на Даниел Стийл. Четенето на белетристи като Фьодор Достоевски кара читателя да преценява сам кои са „лошите” и кои „добрите”, тъй като писателят не натрапва собствените си оценки и го оставя да се ориентира сам в диалектиката. С документалната литература не е така, тъй като там авторът стриктно прокарва собствената си теза по темата, която изследва.

Книги от Чехов тук

Книги от Достоевски тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20-Figure11-1

Предизвестена ли е войната в Украйна – пророчеството на Езекиил

Васил Лазаров Библейските пророчества нямат нищо общо с разнообразните човешки предсказания, свързани с езичеството и …