Начало / Свят / Сара Хол спечели наградата на Би Би Си за кратък разказ

Сара Хол спечели наградата на Би Би Си за кратък разказ

Сара Хол спечели наградата на Би Би Си за кратък разказ, съобщи „Гардиън”. Тя получи „BBC short story award” за своето произведение „Mrs Fox”, което разказва за жена, която се превръща в лисица. Мрачната еротична приказка е вдъхновена от новелата „Lady into Fox” от Дейвид Гарнет. Хол прибавя към сметката си 15 000 паунда.

Победителката, която получи своя приз  на церемония в Лондон, коментира:

 „Възхитена съм от ситуации, в които човешките същества са предизвикани и излизат извън обикновените кодекси на поведение. Дали ставаме по-добра или по-лоша версия на себе си, или пък просто различна версия? Понякога се налага да променим из основи представата си за щастие”.

Мариела Фростръп, председател на журито, заяви, че е впечатлена от поетичния изказ и оригиналността в прозата на Сара Хол. Разказът използвал класическия мотив за метаморфозата и предизвиквал въпроси върху теми като взаимоотношенията между хората, природата и еволюцията.

Сара Хол е английска писателка, родена през 1974 г. Публикувала е четири романа и един сборник с разкази. Най-известната й книга е „The Electric Michelangelo” (2004 г.). Творбата беше номинирана за „Букър”.

 

Фото: waterstones.com

Свързани заглавия
Мирослав Пенков спечели The BBC Short Story Award 2012

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …