Начало / Любопитно / За книгите на издателство „ХомеоХелп”

За книгите на издателство „ХомеоХелп”

Д-р Румен СТОЙЧЕВ

„ХомеоХелп” е странно издателство. Обикновено се създава издателство, което се заема с издаване на книги. Ние минахме по обратния път. В края на ХХ век хомеопатията вече набираше популярност в България, имаше вече немалко дипломирани хомеопати и все повече хора, желаещи да се лекуват с „нежната медицина”, но съществуваше ужасно остър дефицит на хомеопатична литература на български език, а и книги на други езици се откриваха изключително трудно. Студентите учеха само от записките си от лекции, практикуващите хомеопати нямаха елементарни помагала, любителите на хомеопатията попълваха информацията си за нея от оскъдните материали, откривани в „допотопния” по онова време интернет.

Нашият екип винаги се е стремял да е част не от проблема, а от решението му. Други издателства издадоха три малки книжки, подготвени от нас, преди (през 2001) да стигнем до една книга, която е велика, откъдето и да я погледнеш – „Призма” на Франс Вермюлен, най-стойностната материя медика и до ден днешен. Тази книга е близо 1500 страници и никое издателство не се наемаше да я издаде. Тогава решихме да го направим ние, без да имаме каквато и да било представа що за начинание е това. Просто много искахме тази велика книга да е достъпна за българските си читатели на родния им език.
Струваше ни много, но го направихме.

През 2004 г. „Призма” беше последвана от „Новият домашен хомеопатичен наръчник” – бестселърът сред изданията на „ХомеоХелп”, преиздаван почти всяка година оттогава насам. По признания на многобройните му читатели, „Новият домашен хомеопатичен наръчник” не само ги е запознал с хомеопатията, но ги е и спасявал в не една и две критични ситуации, когато не могат да се консултират с професионален хомеопат. Именно това е замисълът на тази изключително полезна книга – да помогне на българите да си помагат сами.

Издадохме и още два големи труда на Франс Вермюлен – „Новата Синоптична Едно” и Том 1 на „Едноклетъчни”. Не е само наше мнение, че това са едни от най-ценните хомеопатични книги, излизали на български език. Пак в помощ на професионалните хомеопати са и бестселърите навсякъде по света „Усещането в Хомеопатията” и „Схемите на Шанкаран” от едно от съвременните светила в нашата бързо развиваща се наука – д-р Раджан Шанкаран, двете книги на д-р Динеш Чохан – „Пътуване към човешката същност” и „Пътешествие с малкото чудо”, книгата на д-р Франс Кусе „Детските типове”.

През последните години някак естествено вниманието ни се насочи повече към потребностите на по-широката читателска публика. Издадохме две от книгите на един велик американски лекар д-р Робърт Менделсон „Признанията на един лекар-еретик” и „Как да отгледаме здраво дете, въпреки лекарите”.

Както личи от заглавията това са книги, призвани да помогнат на съвременния човек да се ориентира във все по-сложната и комерсиализираща се здравеопазна мрежа, да му помогнат да вземе здравето си и това на децата си в свои ръце. Любима на много българи е и книгата на д-р Александър Коток „Ваксините – въпроси и отговори за мислещи хора” – единствена по рода си книга, даваща най-насъщната информация за ваксините, която е изключително полезна за родителите, за да предпазят по най-добрия начин здравето на своите деца – както от болестите, така и от самите ваксини.
От няколко години става все по-явна потребността на много българи да научат за Здравето и пътищата към него повече от това, което дават книгите. Явно става и, че в България няма училище, което да им го предложи. Затова създадохме HomeoHelp Holistic School, където се води онлайн обучение по хомепатия, Бах терапия, китайска медицина и др. Логично и изданията ни оттук нататък ще бъдат все по-свързани с потребностите на студентите ни.
Защото ХомеоХелп винаги ще се стреми да бъде не част не от проблема, а от решението му.

А подновеното ни сътрудничество с най-голямата верига книжарници в България „Хеликон” дава огромна надежда и за преиздаване на отдавна изчерпани заглавия. Дълбока благодарност, приятели от „Хеликон”!

Книгите на издателство „ХомеоХелп” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1

Не е зле да си припомним каква е Русия в съзнанието на големите ни възрожденци!

„Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от …