Начало / Свят / Над 30% от британците не знаят кой е автор на „Големите надежди”, някои не са наясно и от кого е „Хамлет”

Над 30% от британците не знаят кой е автор на „Големите надежди”, някои не са наясно и от кого е „Хамлет”

Ново проучване показа, че британците имат много бедни познания относно собствената им класическа литература. 31% от 2000 разпитани не са могли да посочат Чарлс Дикенс като автор на „Големите надежди”, съобщи „Индипендънт”. Дикенс е един от най-важните писатели в британския литературен канон. Един на всеки шести пък не е знаел, че „Хамлет” е дело на Уилям Шекспир – най-великият драматург.

Изследването е направено от  компанията „Opinium Research”. То показва, че най-четените книги в Обединеното кралство са „Шифърът на Леонардо” от Дан Браун, поредицата „Хари Потър” от Дж. К. Роулинг, поредицата за Ейдриън Моул от Сю Таунзенд, „Мъжете, които мразеха жените” от Стиг Ларшон и „Дневникът на Бриджит Джоунс” от Хелън Филдинг.

За сметка на това, повече от ¼ от разпитаните 2000 участници не са чели нито едно от класически произведения като „Фермата на животните” от Джордж Оруел, „Големите надежди” от Чарлс Дикенс, „Ромео и Жулиета”, „Макбет” и „Много шум за нищо” от Уилям Шекспир, „Гордост и предразсъдъци” от Джейн Остин, „Да убиеш присмехулник” от Харпър Лий, „Повелителят на мухите” от Уилям Голдинг, „За мишките и хората” от Джон Стайнбек, „Спасителят в ръжта” от Дж. Д. Селинджър, „Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд” от Робърт Луис Стивънсън.

Резултатите показват, че жените четат повече от мъжете. 21% от мъжете са признали, че не са прочели нито една книга през последните 12 месеца. При жените процентите са 10. Средностатистическият британец чете средно по 7 книги годишно, като ¼ от участниците са прочели по-малко през последната година. Половината от разпитаните определят липсата на време като основна пречка. Други посочвани причини са липса на интерес и предпочитане на филмовата адаптация на дадена книга.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …