Начало / Свят / Почина колумбийският писател и поет Алваро Харамийо

Почина колумбийският писател и поет Алваро Харамийо

Почина колумбийският писател и поет Алваро Мутис Харамийо, съобщи „Гардиън”. Той беше на 90 години. Харамийо починал в Мексико Сити. Макар официално причината за неговата смърт да не е потвърдена, съпругата му Кармен Миракъл твърди, че става въпрос за проблем в сърдечно-дихателната система.

Харамийо беше известен не само в Колумбия. Той беше признат за един от най-талантливите разказвачи в латиноамериканската литература, като някои критици дори го нареждаха веднага след Габриел Гарсия Маркес. Макар да среща трудности през своя живот, като в един момент дори лежи в мексикански затвор, авторът е печелил призове като „Xavier Villaurrutia Award”, награда „Сервантес” и „Принца на Астурия”. Неговата смърт беше отбелязана от културното министерство на Колумбия и президента на страната Хуан Мануел Сантос.

Алваро Мутис е роден 1923 г. в Богота. Голяма част от детството му минава в Брюксел, където баща му работи като дипломат. Литературната му кариера започва през 1948 г., когато излиза сборника му с поезия „The Balance”, а през 1953 г. следва „Elements of the Disaster”. През 1956 г. отива в Мексико. 3 години след пристигането си е осъден за злоупотреба, докато е работил като ПР на американската нефтодобивна компания „Standard Oil Co of New Jersey”.
Докато е зад решетките пише произведението „Diary of Lecumberri”. Споделя, че преживяването е „урок, който няма да забравя никога, дори в най-тежките моменти на болка и провал”. През 1986 г. излиза колекцията му от новели, „The Adventures and Misadventures of Maqroll”. Тя го прави известен. Негови са и популярните романи „The Manor of Araucaima” и „The True Story of the Pied Piper of Hamelin”. Освен писател Харамийо е бил още водещ, филмов продуцент, радио актьор и колумнист във вестник. След като се пенсионира през 1988 г., се посвещава на четене и писане.

Фото: biografiasyvidas.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

файл за изтегляне

Четворката на юни

С настъпващото лято и емоциите постепенно се нажежават Как например германка, расла в Бавария, може …