Начало / Критика / Цензурата в САЩ все още съществува

Цензурата в САЩ все още съществува

Макар по презумпция да се смята, че цензурата в САЩ отдавна е изкоренена, това не е така. Кортни Л. Янг от Асоциацията на американските библиотеки публикува текст в huffingtonpost.com, в който показва, че това не е съвсем така. Янг пише, че постоянно има опити дадени книги да се забраняват от разпространение в библиотеките или от образователните програми.

Само през 2012 г. има 464 опита за цензураране на някое четиво. Откакто асоциацията води статистика за това – 1990 г., опитите са 17 700. И те не са само от случайни хора. Съвсем скоро сенаторът от Алабама Бил Холтсклоу, заяви, че романа на Тони Морисън „The Bluest Eye” трябва да се забрани за разпространение в библиотеките, както и да се премахне от учебната програма на американските ученици от ХІ клас.

Според него книгата е много субективна и няма особена стойност или цел. Това е първият роман на Морисън, която е Нобелов лауреат. Книгата е наградена с „Пулицър” и се смята за една от най-важните творби за расизма. Ако желанието на Холтсклоу се осъществи, ученици и преподаватели няма да имат свободата да изследват едно от ключовите четива за американската литература и история.

Примерът със сенатора е само един от многото. Само преди дни оплакване на родител доведе до премахване на друга класика  – „Невидим” от Ралф Елисън няма да се намира вече в училищните библиотеки в Рандолф Каунти, Северна Каролина.

Макар да може да се постигне съгласие по въпроса, че не всяка книга е подходяща за всеки читател, всеки трябва да има правото да избере какво да чете. От 22 до 28 септември се отбелязва седмицата на забранените книги, през която се набляга на важността всеки да има право да избере четивото, което желае да чете, независимо колко неортодотксално или непопулярно е то. Повече информация за инициативата на bannedbooksweek.org. Инициативата е подкрепена от известни личности като Шърман Алекси, Халед Хосейни, Джуди Блум, Упи Голдбърг и др.

Трябва да се отбележи, че не само в училищни и обществени библиотеки се цензурират книги. Това се случва и онлайн, където важни източници на знание и информация се блокират. От Асоциацията на американските библиотеки молят всеки, който работи в културната сфера, да наблегне на това колко е важно да няма цензура, за да има успехи в бъдеще.

Дори цензурата на една книга да е аргументирана, тя нарушава правото на всеки да избира своя собствена гледна точка. Четенето на литература кара хората да видят и друга страна на нещата. Това ще ги направи по-добри. Опасността не се крие в различните гледни точки. Опасността е в това други да решават вместо нас и нашето общество, кои материали за четене са подходящи и кои не.

Свързани заглавия
Внимание! Има нов цензор

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …