Начало / България / Днес се открива юбилейната изложба „100 години Съюз на българските писатели“

Днес се открива юбилейната изложба „100 години Съюз на българските писатели“

Днес, 23 септември, от 18 ч. в „София Прес” ще бъде открита изложба, посветена на 100-годишнината от основаването на Съюза на българските писатели, съобщиха от съюза, съобщи БГНЕС. Изложбата е дело на литературния историк Румяна Пенчева – ръководител на „Фондове и литературно наследство“ при Националния литературен музей и на художничката Ивелина Велинова.

Ще бъдат представени снимки и ръкописи на най-бележитите творци на българската литература през последните 100 години. Изложбата може да бъде отворена до 11 октомври. Посетителите ще могат да видят документални свидетелства за живота и творчеството на почетния председател на съюза при основаването му – Иван Вазов, на Петко Р. Славейков, на творците от кръга „Мисъл“ (д-р Кръстьо Кръстев, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Петко Тодоров). В изложбата намират достойно място още Алеко Константинов, Тодор Влайков, писателите и поетите от литературните кръгове „Хиперион“, „Стрелец“ и „Златорог“.

Представени са и творците от Съюза на писателите от провинцията, както и женските писателски дружества с техните председателки Евгения Марс и Екатерина Каравелова. Не са подминати и „забранени и забравени“ творци като Змей Горянин, Асен Христофоров, Петър Кишмеров, Славчо Красински.

Експозицията показва също оригинални плакати за литературни четения от 30-те години на ХХ в., както и портретите на всичките 25 председатели на СБП.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …