Начало / Свят / Юли Це спечели наградата „Томас Ман”

Юли Це спечели наградата „Томас Ман”

Германската писателка Юли Це получава наградата „Томас Ман”, която се дава от Баварската академия за изящни изкуства и общината в Любек, съобщи „Дер щандарт”. Тя ще й бъде връчена на 8 декември в Мюнхен заедно с чек за 25 хил. евро.

Це е отличена за темпераментната си и експериментална проза, в която повдига въпросите на индивидуалната свобода и отговорност и ценностите на обществото, аргументира се журито. Наградата се дава от 1975 г. насам с прекъсвания. До 2008 г. я връчваше само Любек  – родният град на Томас Ман, увековечен в романите му, особено в „Буденброкови”. През 2008 г. наградата беше дадена два пъти – от Любек и от мюнхенската академия, след което двата донора се обединиха.

Юли Це е родена през 1974 г. в Бон и е юрист и филолог. През 2008 г. тя стана известна с жалбата си пред германския Конституционен съд срещу биометричните данни в паспортите. Той обаче я отхвърли. От 1999 г. досега Юли Це е получила 18 награди за литература. Автор е на също толкова книги, както и на театрални пиеси.

Томас Ман (1875-1955) e един от класиците на германската литература. Автор е на 12 романа и огромен брой разкази и повести. Най-известните му творби са „Вълшебната планина”, „Буденброкови”, „Смърт във Венеция”, „Йосиф и неговите братя”.

Книги от Юли Це тук

Книги от Томас Ман тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …