Начало / Свят / Юли Це спечели наградата „Томас Ман”

Юли Це спечели наградата „Томас Ман”

Германската писателка Юли Це получава наградата „Томас Ман”, която се дава от Баварската академия за изящни изкуства и общината в Любек, съобщи „Дер щандарт”. Тя ще й бъде връчена на 8 декември в Мюнхен заедно с чек за 25 хил. евро.

Це е отличена за темпераментната си и експериментална проза, в която повдига въпросите на индивидуалната свобода и отговорност и ценностите на обществото, аргументира се журито. Наградата се дава от 1975 г. насам с прекъсвания. До 2008 г. я връчваше само Любек  – родният град на Томас Ман, увековечен в романите му, особено в „Буденброкови”. През 2008 г. наградата беше дадена два пъти – от Любек и от мюнхенската академия, след което двата донора се обединиха.

Юли Це е родена през 1974 г. в Бон и е юрист и филолог. През 2008 г. тя стана известна с жалбата си пред германския Конституционен съд срещу биометричните данни в паспортите. Той обаче я отхвърли. От 1999 г. досега Юли Це е получила 18 награди за литература. Автор е на също толкова книги, както и на театрални пиеси.

Томас Ман (1875-1955) e един от класиците на германската литература. Автор е на 12 романа и огромен брой разкази и повести. Най-известните му творби са „Вълшебната планина”, „Буденброкови”, „Смърт във Венеция”, „Йосиф и неговите братя”.

Книги от Юли Це тук

Книги от Томас Ман тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ostrovyt-na-izgubenite-dyrveta-elif-shafak-egmont-9789542726487

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (20 септември – 26 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Островът на изгубените дървета от Елиф Шафак 2. Сан сан, Япония. Истории …