Начало / Свят / Цензурата за Мо Йен е необходимо зло

Цензурата за Мо Йен е необходимо зло

Китайският писател и носител на Нобелова награда за литература Мо Йен заяви, че цензурата подтиква и мотивира писателите да нарушават забраните. Това заявява писателят в интервю за „Саут Чайна морнинг пост“, цитирано от БГНЕС.

Още миналата година в речта си при получаването на Нобеловата награда на Шведската академия в Стокхолм Мо Йен, окачествяван от критиците като „писателят на режима“, заяви, че налаганата в неговата страна цензура е „необходимо зло“. Авторът на „Червено сорго“ и „Баладите за чесъна“, които той пише през 80-те годни на миналия век – период на либерализация в политиката и културата, споделя:

„Тогава имаше много табута, които писателите обичаха да нарушават. Техният ентусиазъм вдъхнови креативност и въображение. Не твърдя, че тези табута генерираха добри литературни творби. Всъщност, никога не съм искал да кажа нещо подобно, а просто искам да дам откровено описание на онзи период. Не мисля, че един писател трябва да обърне гръб на социалната тема. Но от друга страна, не вярвам, че отговорността на един писател е да пише за тежки и сложни социални проблеми“.

„Промяната“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

798117_970416

Библиотеката с най-красиво стълбище е в Айова

Пищната сграда подчертава красотата на столицата Де Мойн Първият библиотекар в американския щат е назначен …