Начало / Свят / Книга разкрива ужаса във военнопленническите лагери на японците през Втората световна война

Книга разкрива ужаса във военнопленническите лагери на японците през Втората световна война

Нова книга разказва за издевателствата върху човешката раса, извършени по време на Втората световна война – японските лагери за военнопленници в Сандакан, съобщи британският „Телеграф”. Произведението „Sandakan: The Untold Story of the Sandakan Death Marches” от Пол Хам е вече на англоезичния книжен пазар, като се разпространява в печатен, електронен и аудио формат. Издателство е „Random House Australia”, а творбата е 656 страници.

Книгата ни разказва едно от останалите в миналото и пренебрегнати истории на войната. След падането на Сингапур през 1942 г., японските завоеватели местят 2500 британски и австралийски военнопленници в лагер в джунглата на около 15 километра от Сандакан, на източния бряг на Северно Борнео. Правителствата на двете страни с десетилетия крият случилото се там, за да избегнат травмиране на близки на жертвите, както и бъдещи конфликти.

Затворниците били бити, чупени са им крайници, били измъчвани, хвърляни в бамбукови клетки и оставяни да гладуват до смърт. Никой не успял да запази здравия си разум, а голяма част не понесли и физическата болка. В края на 1944 г. съюзнически самолет бомбардирал местността. За да избегнат бомбардировката, японците тръгват на поход с дължина 250 мили към Ранау. Те взимат оцелелите затворници като роби и товарни коне.

Малко над 1000 затворници започват т.нар. поход на смъртта. Оцеляват едва 6-има, всичките австралийци. Хам разказва цялата история за Сандакан. Включени са интервюта с роднини и наследници на оцелелите. Той е изчел хиляди съдебни документи, опитвайки се да разбере какво точно се е случило там и кой е отговорен.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …