Начало / Свят / „Шпигел”: Германско издателство е спасено с нацистки пари

„Шпигел”: Германско издателство е спасено с нацистки пари

Германското списание „Шпигел” разкри тъмни петна в миналото на спасителя на едно от големите издателства в страната Suhrkamp-Verlag. То фалира преди близо година и беше оздравено благодарение на парите на наследниците на основателя на концерна Wella. Това са Силвия Щрьоер и съпругът й – внуци на основателя на компанията Карл Щрьоер, починал през 1977 г. на 87 г.

Според „Шпигел” техните пари са с „кафява окраска”, тъй като по времето на Третия райх производителят на продукти за коса е правил големи печалби с „арийска” реклама. Фирмата прави експанзия в половин Европа в началото на 40-те години на ХХ век – в страните, които Хитлер окупира.

„Шпигел” отбелязва, че през 2003 г. наследниците на основателя на Wella продадоха концерна си за 6 млрд. евро на американския козметичен гигант Procter & Gamble. Въпреки това изданието отбелязва, че спасяването на издателството е с дъх на Холокост. Фамилията Щрьоер, която е притежавала концерна до 2003 г., след Втората световна война развива меценатска дейност, което според „Шпигел” е характерно за спечелилите от нацизма – по този начин те са се опитвали да спасят душите си.

Изданието изразява надежда, че архивите на предприемачите ще бъдат отворени някой ден и тъмните глави от фирмената им история ще бъдат добре осветени от независими наблюдатели и историци.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

126625-hp-hero1-wk25-en__d-obama

Барак Обама събра президентските си спомени в книга

700-те страници отговарят на много интригуващи въпроси Президентът издава книгата си две седмици след поредните …