Начало / Свят / Малала Юсафзаи ще открие най-голямата обществена библиотека в Обединеното кралство

Малала Юсафзаи ще открие най-голямата обществена библиотека в Обединеното кралство

Пакистанската тийнейджърка Малала Юсафзаи ще открие новата библиотека в Бирмингам, съобщи thebookseller.com. Тя ще постави последната книга на рафт в новопостроената сграда. Това ще бъде нейното лично копие на „Алхимикът” от Паулу Коелю. На церемонията ще присъстват британският министър на културата Ед Вейзи, както и Браян Гембълс, директор на библиотеката.

Припомняме, че Юсафзаи оцеля след покушение на талибаните в Афганистан. Тя беше ранена в главата в края на миналата година, след като талибански войници откриха огън по училищния автобус, в който тя се е возила. Причината е, че Малала и семейството й са против режима и искат да има образование за децата в страната. От тогава Юсафзаи живее в Англия.

16-годишното момиче коментира:

„Съдържанието на една книга държи в себе си силата на образованието, а точно това е силата, която оформя нашето бъдеще и може да промени живота ни. Няма по-мощно оръжие от знанието и по-мощен източник на знание от написаната дума. Моята мечта е един ден велики сгради като тази да съществуват на всеки ъгъл по света, за да може всяко дете да расте с възможността за успехи”.

Библиотеката „Library of Birmingham” заменя вече затворилата врати „Birmingham Central Library”. Проектът е изключително мащабен – цената му е почти 190 милиона паунда. Той е част от инициатива на градските власти за развитие на Бирмингам. Това ще бъде най-голямата обществена библиотека в Обединеното кралство и най-голямата регионална такава в Европа. Сградата е построена от януари 2010 до април 2013 г.

Свързани заглавия
Простреляната от талибаните Малала Юсафзаи ще публикува мемоари

„Алхимикът” от Паулу Коелю тук

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …