Начало / Свят / Малала Юсафзаи ще открие най-голямата обществена библиотека в Обединеното кралство

Малала Юсафзаи ще открие най-голямата обществена библиотека в Обединеното кралство

Пакистанската тийнейджърка Малала Юсафзаи ще открие новата библиотека в Бирмингам, съобщи thebookseller.com. Тя ще постави последната книга на рафт в новопостроената сграда. Това ще бъде нейното лично копие на „Алхимикът” от Паулу Коелю. На церемонията ще присъстват британският министър на културата Ед Вейзи, както и Браян Гембълс, директор на библиотеката.

Припомняме, че Юсафзаи оцеля след покушение на талибаните в Афганистан. Тя беше ранена в главата в края на миналата година, след като талибански войници откриха огън по училищния автобус, в който тя се е возила. Причината е, че Малала и семейството й са против режима и искат да има образование за децата в страната. От тогава Юсафзаи живее в Англия.

16-годишното момиче коментира:

„Съдържанието на една книга държи в себе си силата на образованието, а точно това е силата, която оформя нашето бъдеще и може да промени живота ни. Няма по-мощно оръжие от знанието и по-мощен източник на знание от написаната дума. Моята мечта е един ден велики сгради като тази да съществуват на всеки ъгъл по света, за да може всяко дете да расте с възможността за успехи”.

Библиотеката „Library of Birmingham” заменя вече затворилата врати „Birmingham Central Library”. Проектът е изключително мащабен – цената му е почти 190 милиона паунда. Той е част от инициатива на градските власти за развитие на Бирмингам. Това ще бъде най-голямата обществена библиотека в Обединеното кралство и най-голямата регионална такава в Европа. Сградата е построена от януари 2010 до април 2013 г.

Свързани заглавия
Простреляната от талибаните Малала Юсафзаи ще публикува мемоари

„Алхимикът” от Паулу Коелю тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227575_b

Книги за препрочитане – „Мадам Бовари“

Трагичната съдба на Ема може да се сравни с тази на Анна Каренина Класическата история е …