Начало / Свят / Джеймс Франко: Когато адаптираш литературната основа за киносценарий, започваш по-добре да разбираш самия текст

Джеймс Франко: Когато адаптираш литературната основа за киносценарий, започваш по-добре да разбираш самия текст

Мултифункционалният Джеймс Франко представи своя нов филм -„Дете на Бога“ (Child of God), участващ в основния конкурс на 70 Венециански кинофестивал, съобщи БГНЕС, позовавайки се на РИА Новости.

Лентата разказва за жестокия социопат Лестър Балард, живеещ в покрайнините на щата Тенеси. Филмът е екранизация на новелата на американския писател Кормак Маккарти. Прототип на главния герой е живелият през 50-те години на миналия век маниак Ед Гейн, чиято история е послужила също така за основа на романа „Психо“ на Робърт Блох.

„За пръв път прочетох книгата на Маккарти преди шест или седем години. Бях поразен от нейния мрачен герой, как той живее сам в гората, без да общува с никого. Беше ми много сложно да си представя това“, заяви Франко, подчертавайки, че именно за това е решил да започне този проект, разглеждайки го като възможност да разбере какво представлява „екстремалната изолация“.

Режисьорът отбеляза, че му харесва да адаптира любими литературни произведения за сценария на неговите филми.

„Сега работя над филм по Уилям Фокнър. Когато адаптираш литературната основа за киносценарий, започваш по-добре да разбираш самия текст и да черпиш вдъхновение от това, че в момента работиш в съавторство с Фокнър или Маккарти“, призна Франко.

Той черпи вдъхновение не само от литературата, но и от кинематографите. Франко призна, че върху неговата работа са оказали влияние филмите на Гюс Ван Сант и братя Коен. А при работата над „Дете на Бога“ той често е мислел за „Такси“ на Мартин Скорсезе.

Главната роля в „Дете на Бога“ играе на самия Франко, а неговият приятел – актьорът Скот Хейс, който е прекарал няколко седмици сам в гората, за да разбере по-добре своя герой.

Тази година Венецианския кинофестивал ще продължи до 7 септември. В основния конкурс участват 20 филма. Журито се председателства от класика на италианското кино Бернардо Бертолучи.

Свързани заглавия
Джеймс Франко планира да издаде нова книга с поезия
Мултифункционалният Джеймс Франко стана и поет
Джеймс Франко подписа договор с „Амазон”

Книги от Кормак Маккарти тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234121_b

Деян Енев: „Един документ за миналото ни със силата на бомба“

„В Македония под игото. Поменик на мъчениците“ е автентичната история на едно македонско село, оставено …