Начало / Свят / Нова книга разбива митовете за Едит Пиаф

Нова книга разбива митовете за Едит Пиаф

По повод 50-годишнината от смъртта на легендата на шансона Едит Пиаф нова книга разбива редица от митовете за нейния живот, съобщи „Ди пресе”.

Френският журналист Робер Белре, който е работил в реномирания вестник „Монд”, е направил сериозно разследване на биографията на певицата. В книгата си „Пиаф – един френски мит”, която излиза тази седмица във Франция, той развенчава някои истории, които сама е съчинила за себе си.

Например той е установил, че тя не е родена на улицата, както приживе Пиаф твърди, а в болница, и като дете не е получавала редовно червено вино за пиене. Според автора, който е прочел стотици писма, които Пиаф е писала до свои довереници, известната досега биография е съчетание на лъжи и полуистини. Освен това авторът се е усъмнил в твърдението, че по времето на Втората световна война Пиаф е била в пленнически лагер. Напротив, тя е нямала никакви политически убеждения и в окупирания Париж е обитавала жилище в непосредствена близост до Гестапо, защото е било добре отоплено. Пиаф наистина е отгледана от баба си, но не е истина пък, че заради възпаление на мозъка е увредено зрението й. Въпреки че авторът разкрива редица тъмни страни на Пиаф, той не развенчава мита за разностранните й таланти и за страстта й да работи.

Световноизвестната певица, известна с прякора си Врабчето, почина на 10 октомври 1963 г. на 47 години.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …