Начало / Любопитно / 10 книги за Стената, препоръчани от литературен клуб „Хеликон”

10 книги за Стената, препоръчани от литературен клуб „Хеликон”

На 30 август, петък, в София легендата от „Пинк Флойд” Роджър Уотърс ще представи своя грандиозен спектакъл „Стената”. В една от песните им се казва : “тъжно е сърцето ти да се блъска в стената на някой приятел”.  По този повод литературният клуб на книжарите от „Хеликон” предлага 10 книги, които са тухла в стената,  удар по непробиваемото клише, или пукнатина достатъчна да направи разлом в мисленето. Алегоричният подход е ясен.

1.    “Берлин 1961: Кенеди, Хрушчов и най – опасното място на земята” от Фредерик Кемп
Как Студената война нажежи страстите, и вярно ли е че победителите никой не ги съди.

2.    “1984” от Джордж Оруел
Механизмът на контрола вече се нарича бизнес. Ако тичате по стълбата на кариерното развитие, или си мислите че свободата винаги е абсолют, не бързайте – Големият брат ви гледа.

 3.   “Мечтатели” от Гилбърт Адеър
Незабравим филм на Бертолучи. Една надежда, че тийнейджърите през 1968г. в Париж ще научат бъдещите си връстници днес, как се израства. Стига да преследват цел по – висша от самите тях.

4.    “Погнусата. Стената. Думите”  от  Жан – Пол Сартр
Екзистенц-минимумът е форма на оцеляване, не на съществуване, както си мислят българските политици. Жизнено важно е преди да кажат  “Адът – това са другите”, да се запознаят по-детайлно с творчеството на големия  философ.

5.    “Пинк Флойд отвътре” от Ник Мейсън
Мястото зад барабаните е най- добрата гледна точка към останалия свят. Особено ако си част от група, призвана да го промени.

6.    “Стая”от Ема Донахю
Дете- затворник между четири стени, не е игра. Грижовността ви ги издига, щом забраните да се излиза вън. Колкото и далече да стигнат, децата винаги се връщат, но вече по-големи.

7.   “Гардеробът от Пиер Буржад
За да премине Стената, човек е способен на всичко – буквално да изяде гардероба на баба си. Едва ли словото ще стане плът, поне да има хляб за медиите.

8.   ”Създаването на Pink  Floyd The Wаll” от Джералд Скраф
Виж това което слушаш. Роджър Уотърс, Алън Паркър, Дейвид Гилмор и всички, свързани с  бандата. Не, това не са усмивки от старите ленти. Приеми ги като голям антракт преди вечното шоу.

9.   ”Дупка в стената от Хакан Бачакчъ
Музикант, който се е затворил в дома си да композира, не е типична турска история. Особено, когато се бори по пътя на своето преодоляване…  да помогнем.

10. “Химн” от Айн Ранд
В случай че още рецитирате стиха – “какво тук значи някаква си личност”. Вие сте значими, дори като публика. И никога част от тълпата.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …