Начало / Свят / Малката русалка в Копенхаген навършва днес 100 години

Малката русалка в Копенхаген навършва днес 100 години

Статуята на Малката русалка в Копенхаген празнува днес, 28 август, 100-годишнината си с тържества за деца и възрастни, илюстриращи универсалният чар на трогателната приказка на Ханс Кристиян Андерсен, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

В датската сага русалката спасява принца в морето и се влюбва, отказвайки се от водния си живот, за да бъде с него на сушата. Но, за да превърне рибената си опашка в крака, тя трябва да се откаже от гласа си и безмълвно наблюдава как принцът й се жени за друга. Потънала в скръб, тя се хвърля отново в океана и се превръща в пяна.

С уникалната си смесица от сатира, топлота и хумор, приказките на Андерсен революционизират детската литература.

„Андерсен е пионер в създаването на интерес към приказките, които преди това са образователни, авторитарни и моралистични“, казва Пер-Олоф Матсон, преподавател във Факултета по литература и история на идеите в Стокхолмския университет.

Русалката продължава да привлича много туристи в датската столица. Изящната фигура със съкрушен поглед, открита преди един век на 23 август 1913 г., се превръща в символа на град Копенхаген точно както Айфеловата кула в Париж и Биг Бен в Лондон.

Историята на статуята започва през 1909 г., когато пивоварът Карл Якобсен от Карлсберг вижда балерината Елън Прайс да изпълнява Малката русалка в Копенхагенския кралски театър. Якобсен, който е запален колекционер на картини, е толкова впечатлен от това, което видял, че поръчал на художника Едвард Ериксен да създаде статуя на русалката като подарък към града.

През 1964 г. главата й е открадната и трябвало да бъде направена нова. Тя загубила ръката си през 1984 г. и за втори път била обезглавена през 1998 г., но този път злосторниците изглежда се разкаяли и върнали откраднатото анонимно. Няколко пъти върху статията е изливана боя, бутана е във водата, а през 2004 г. дори и беше сложена бурка като протест срещу плановете за присъединяването на Турция към ЕС. През 2006 г. в ръката й беше поставен вибратор по повод Международния ден на жената.

Най-известната столетница в Дания видя света със собствените си очи през 2010 г., след като прекоси морета, за да бъде част от Датския павилион на Световното изложение в Шанхай. Докато статуята беше на път, китайският художник Ай Вейвей представи мултимедийна инсталация на обичайното й място в датската столица.

Тържествата по повод 100-годишнината на Малката русалка ще продължат през целия ден. При едно от тях 100 живи русалки ще плуват във водата около нея, образувайки с телата си числото сто.

„Малката русалка“ тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …