Начало / Свят / Ултрамодерната национална библиотека в Багдад е пред откриване

Ултрамодерната национална библиотека в Багдад е пред откриване

Столицата на следвоенен Ирак ще се сдобие с уникална национална библиотека, която е почти готова, съобщи „Гардиън”.

Оригиналната й архитектура е съчетана с огромна площ от 45 хил. кв. м и така сградата ще е с може би най-голямата читалня в света. Тя е разположена на изкуствен полуостров в езеро и читателите ще виждат през прозорците вода. Откриването на монументалния строеж се очаква през септември.
Старата национална библиотека беше срината по време на войната преди 10 години. Тогава бяха унищожени или повредени близо 60% от архивните материали. Тече реставрация на уникални книги, исторически фотографии и карти.

Библиотеката е на 6 етажа, ще побере 2,8 млн. книги и има капацитет за 5 060 посетители.  В Багдад се надяват, че ще допринесе за вдигане на културното ниво на населението, което преди режима на Садам Хюсеин се е интересувало от литература. С налагането на диктатурата повечето хора на изкуството са емигрирали и сега се полагат опити за възраждане на културата в страната.

Директорът на библиотеката Саад Ескандер е иракчанин, който е учил икономика в Лондон и сега се е завърнал в родината си. Той изразява надеждата си, че институцията ще изиграе решаваща роля за обединяване на младите хора в Ирак и за затвърждаване на демокрацията. Достъпът до информация и свободата на словото, културният обмен и прозрачността ще са основни принципи на библиотеката, казва Ескандер. Директорът планира да дигитализира архива, за да може вековното литературно наследство на страната да е общодостъпно.

Фото: iraq-businessnews.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1611164053494_n_msnbc_full_amandagorman_210120_1920x1080

Поетеса прикова вниманието на Америка

Аманда Горман участва в инаугурацията на президента Байдън 22-годишната поетеса представи шестминутно стихотворение, наречено The …