На фокус
Начало / Свят / „Кодекс за полета на птиците“ на Леонардо да Винчи ще бъде изложен в САЩ

„Кодекс за полета на птиците“ на Леонардо да Винчи ще бъде изложен в САЩ

Националният аерокосмически музей във Вашингтон обяви, че ще изложи в продължение на пет седмици „Кодекс за полета на птиците“ на Леонардо да Винчи, съобщи БГНЕС.Творбата ще бъде обществено достояние от 13 септември до 22 октомври.

Леонардо се е занимавал много с разработки на теория на полета и те са описани в Кодекса. Сред многобройните чертежи в него има и прототипи на съвременни летателни апарати. Експертите на музея определят този ръкопис като „един от най-големите богатства на Италия“ и „ранна форма на личен дневник“ от 1505 година.

„Повечето хора никога не са виждали оригиналните творби на Леонардо, много малко от тях се показват“, заяви директорът на музея Джак Дейли. Според него книгата „рядко напуска пределите на Италия, а в САЩ е показвана само веднъж“.

Музеят ще изложи предверието на залата модел на орнитоптер – летателен апарат, създаден по рисунки на Леонардо да Винчи.
Мястото на постоянното съхраняване на „Кодекс за полета на птиците“ е Кралската библиотека в Торино. От декември 2012 г. до февруари 2013 книгата беше представена в Московския държавен музей за изобразителни изкуства „А.С. Пушкин“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

336987245_562518772645312_672284796672296719_n

Библиобуси поръчват хърватските библиотеки

Мащабен проект цели книгите да достигат навсякъде Производител на новите библиобуси за Хърватия ще е …