Начало / Свят / Училищна библиотекарка прекарала 13 години в Африка, за да учи деца да четат

Училищна библиотекарка прекарала 13 години в Африка, за да учи деца да четат

Училищната библиотекарка Пам Шелтън посветила 13 години от живота си, учейки местните деца в Африка да четат и пишат, съобщи huffingtonpost.com. Тя посетила Ботсвана за първи път през 1996 г., когато останала 2 седмици. Това, което видяла там, я трогнало и тя се върнала за доста повече време, година по-късно.

„Те (децата – бел. ред.) не бяха виждали книга и не можеха да държат молив в ръцете си. Но искаха да се учат. Като им помагах се чувствах много щастлива. Усещах, че имат нужда от мен в Ботсвана”, коментира Шелтън. Преди да замине за Африка, тя работила 26 години като училищен библиотекар във Вермонт. Когато поискала година пауза от училището, в което работила, й отказали. Затова тя напуснала работа и решила да ограмоти африканските деца.
„Имах собствената си американска мечта – красив дом, 2 коли, кучета, син в „Харвард” и работа, която обичах и в която бях оценявана. Първата година ми беше много трудно в Ботсвана. Но никога не се отказах от мечтата си”, споделя бившата библиотекарка.

През 1998 г., заедно с още двама родители, тя стартирала проекта „Botswana Book Project”. Много й помогнали сестра й Нанси и особено нейния баща Алън, който макар да бил прехвърлил 80 години, обикалял местни църкви  и училища в Сан Франциско, за да събира книги. След което ги изпращал за Африка на собствени разноски. С разрастването на проекта Пам получила помощ и от „Books For Africa”. Тя обикаляла градовете в страната, разнасяйки книги.

Шелтън споделя, че това, което й носило най-голяма радост, била благодарността, която изпитвали хората към нея, когато им помагала. Сега тя живее във Флорида, но се връща в Ботсвана всяка година. Тази година целта й е да събере още 45 000 книги, които ще бъдат изпратени там благодарение на фондацията „Sir Emeka Offor Foundation”. Това е част от проект на „National Library Services”, които ще вложат 600 000 долара, изпращайки книги до различни африкански страни.

Фото: booksforafrica.org

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …