Начало / Свят / Салман Рушди: Животът в нелегалност понякога беше комедия

Салман Рушди: Животът в нелегалност понякога беше комедия

Да живееш 9 години в нелегалност, криейки се, с опасност за живота ти – изглежда истински ад. Салман Рушди, който изпита това след като иранския лидер аятолах Хомейни поиска главата му след публикуването на „Сатанински строфи”, сподели, че понякога живота в нелегалност е бил комедия, отбелязва“Гардиън“ Рушди говори на Международния литературен фестивал в Единбург.

Той си спомня как веднъж, докато полицаи са го пазили на вечеря в дома на неговия колега Ханиф Курейши, един от служителите на реда забравил оръжието си в къщата на тръгване.

 „Това беше невероятен момент на радост за Ханиф. Той изскочи на улицата, като държеше оръжието за цевта, и крещеше: „Ето тук ти е пищова!”

Рушди продължи с по-сериозен тон:

 „Международният тероризъм, изправен срещу писатели, преводачи и издатели беше нещо, което не подозирахме, че може да се случи тогава. Консервативните мюсюлмани никога не са харесвали моите книги, затова очаквах, че и тази няма да я харесат. И какво от това? По принцип, винаги можеш да затвориш дадена книга, ако не ти харесва. Затова има толкова голям избор в книжарниците. В момента, в който затвориш книгата, тя губи възможността да те обиди”.

Свързани заглавия
Салман Рушди: Свободата на словото е всичко. Тя е самият живот
Салман Рушди е носителят на наградата „Ханс Кристиан Андерсен”
Салман Рушди критикува Индия
И Салман Рушди разкритикува Мо Ян
Салман Рушди: Не бих се крил, ако времето се върне назад

Книги от Салман Рушди тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Кратка история на Русия_корица

Русия, познатата и непознатата

По книжарниците излезе „Кратка история на Русия“ – въведение в руската история и култура от …