Начало / Свят / Салман Рушди: Животът в нелегалност понякога беше комедия

Салман Рушди: Животът в нелегалност понякога беше комедия

Да живееш 9 години в нелегалност, криейки се, с опасност за живота ти – изглежда истински ад. Салман Рушди, който изпита това след като иранския лидер аятолах Хомейни поиска главата му след публикуването на „Сатанински строфи”, сподели, че понякога живота в нелегалност е бил комедия, отбелязва“Гардиън“ Рушди говори на Международния литературен фестивал в Единбург.

Той си спомня как веднъж, докато полицаи са го пазили на вечеря в дома на неговия колега Ханиф Курейши, един от служителите на реда забравил оръжието си в къщата на тръгване.

 „Това беше невероятен момент на радост за Ханиф. Той изскочи на улицата, като държеше оръжието за цевта, и крещеше: „Ето тук ти е пищова!”

Рушди продължи с по-сериозен тон:

 „Международният тероризъм, изправен срещу писатели, преводачи и издатели беше нещо, което не подозирахме, че може да се случи тогава. Консервативните мюсюлмани никога не са харесвали моите книги, затова очаквах, че и тази няма да я харесат. И какво от това? По принцип, винаги можеш да затвориш дадена книга, ако не ти харесва. Затова има толкова голям избор в книжарниците. В момента, в който затвориш книгата, тя губи възможността да те обиди”.

Свързани заглавия
Салман Рушди: Свободата на словото е всичко. Тя е самият живот
Салман Рушди е носителят на наградата „Ханс Кристиан Андерсен”
Салман Рушди критикува Индия
И Салман Рушди разкритикува Мо Ян
Салман Рушди: Не бих се крил, ако времето се върне назад

Книги от Салман Рушди тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …