Начало / Свят / Неизвестно досега писмо от Камю до Сартр беше открито

Неизвестно досега писмо от Камю до Сартр беше открито

Неизвестно досега писмо на Албер Камю до Жан Пол Сартр беше открито във Франция, съобщи „Гардиън”. Макар двамата френски интелектуалци да са известни повече със своите противоречиви отношения помежду си, това писмо показва, че в определен период на няколко години, те са били и приятели. Както е известно двамата са на различни позиции по въпроса за „революционното насилие”. Сартр е за, а Камю – против.

Писмото е открито от двама библиотекари в Орлеан, в книга публикувана през 1966 г. Изданието е било силно ограничено – едва 60 копия са отпечатани. То няма дата, но се предполага, че е писано между 1943 г., когато двамата се срещат, и 1948 г., когато пътищата им се разделят. През септември ще бъде организирана изложба, на която писмото ще бъде показано.

„Скъпи Сартр, надявам се с Кастор имате много работа… уведоми ме, когато се върнеш, и ще прекараме отпускаща вечер”, пише Камю.

Кастор е било галеното име на тяхната колежка Симон дьо Бовоар. Засега не са открити други писма. Смяташе се досега, че цялата кореспонденция между двамата е унищожена.

Книги от Албер Камю тук

Книги от Жан Пол Сартр тук

Книги от Симон дьо Бовоар тук

Прочетете още

Blago_logo

Благовещение в Хеликон

По традиция Хеликон отбелязва на 25 март светлия християнски празник Благовещение. За книжарите, работещи с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *