Начало / Свят / Филм, посветен на Илф и Петров, тръгва по руските кина през есента

Филм, посветен на Илф и Петров, тръгва по руските кина през есента

Филмът „Ильфипетров” е пред завършване, съобщи „Новости литературы”. Лентата, посветена на великия писателски дует Иля Илф и Евгений Петров, ще се завърти в руските кина тази есен. Режисьор и сценарист е Роман Либеров.

Екипът в продължение на година и половина е снимал в Москва, Одеса, Ярославъл, Ню Йорк и Париж, придържайки се към пътеписа „Едноетажна Америка”. Във филма е използвана и анимация, базирана на картини от авангардния художник Александър Лабас, популярен в началото на ХХ в. Александра -дъщерята на Иля Илф, е предоставила снимки от семейния архив и споделя спомени за баща си и неговия колега.

През 1935 г. Илф и Петров като кореспонденти на в. „Правда” пътуват до САЩ. Тогава отношенията между СССР и САЩ са приятелски и писателите имат възможност в продължение на три месеца и половина да се запознаят с живота на американците. „Едноетажна Америка” е публикувана в Съветския съюз през 1937 г. Изданията от 1947, 1961 и 1966 г. са цензурирани. Преведена е на много езици, включително и на български.

Илф и Петров са автори на знаменитите романи „Златният телец“ и „Дванадесетте стола“ . Работили са заедно само десет години, но са оставили дълбока следа в руската литература.

Книги от Илф и Петров тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …