Начало / България / В интернет мрежата има тенденция за правилно писане

В интернет мрежата има тенденция за правилно писане

„Хората все повече се стремят да пишат правилно в интернет. Мисля, че това е една сериозна тенденция и стремежът към правилно писане всъщност показва принадлежността към една определена среда, която се отличава с определено равнище на образование, на култура, на стремеж към образование и към култура”, сподели за БГНЕС проф. Светла Коева, директор на Института за български език, БАН и ръководител на Секция по компютърна лингвистика.

София е домакин на 51-та годишна среща на Асоциацията за компютърна лингвистика, която се провежда от 4 до 9 август в НДК. Това е най-голямата и престижна конференция по компютърна лингвистика в света, която привлича между 900 и 1200 учени годишно, сред които и най-изтъкнатите специалисти в областта. Акцент в програмата е автоматичният превод между различни езици. На нея ще бъдат представени и разработки, посветени на интернет и социалните медии като Twitter и Facebook, които имат важна роля в съвременното общество.

Организатор на събитието е Секция по компютърна лингвистика при Института за български език, БАН. Компютърната лингвистика в България съществува от около 20 години, секцията има по- активна дейност през последните 15 години.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …