Начало / Критика / 10 съвета как да се пише по-добре

10 съвета как да се пише по-добре

Джеф Хейдън, автор на над 30 нехудожествени книги, публикува текст в inc.com, в който споделя 10 съвета, които са в помощ на всеки желаещ да стане по-добър писател. Ето и триковете на Хейдън:

1. Започни със своята цел. Може да звучи егоистично, но когато пишеш, това е защото искаш да постигнеш нещо – да убедиш, да образоваш, да дадеш инструкции, да изградиш връзка и т.н. В противен случай, няма смисъл да пишеш. Дефинирай целта си – това движи всичко.

2. Раздели целта на части. За момента параграфите и изреченията нямат значение. Раздели основната цел на по-малки подцели. Те трябва да я подпомагат.

3. Определи структурата. Вече може да се обърне внимание на формата. Направи списък за всяко нещо, което искаш да постигнеш. Списъците правят процеса на писане много по-лесен.

4. Елиминирай очевидното. Аз не започнах статията с това, че писането е важно не само за писателите, но и във всяка професия или бизнес. Ако не смяташ, че писането е важно, няма да четеш това така или иначе. Стигни до същественото максимално бързо.

5. Не насилвай стила. Твоят стил не е твой, ако трябва да мислиш за него. Пиши както говориш. Само без паразитните думи и звуци, разбира се.

6. Директност. Глаголите са супер. Съществителните също. Дългите захаросани изречения не са.

7. Махни една трета. Черновите са разточителни, защото пишеш всичко, което се сетиш. След като черновата е готова, представи си, че е необходимо да махнеш една трета от всичко. Резултатът ще бъде нещо по-стегнато и по-силно.

8. Отнасяй се към писането като към вино и го остави да диша. Често се случва да напишеш нещо, то да ти се стори перфектно на мига, а на другия ден да си ужасен. Винаги започвай възможно най-рано, за да имаш шанс да оставиш написаното да „престои” поне няколко часа, преди финалното редактиране.

9. Бъди себе си. Доброто писане е отражение на твоите мисли, разсъждения, идеи. Попитай близки и колеги за мнението им. Но знай, че това е твоето писане, а не нечие друго. Трябва да съдържа твоето мнение, на първо място.

10. Бъди сигурен, че читателят разбира какво искаш. Трябва да има някаква причина, заради която пишеш. Да докажеш нещо. Ако читателят не разбере какво се опитваш да постигнеш, значи си се провалил. Не се захващай с писане, освен ако нямаш нещо смислено за казване или доказване.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …