На фокус
Начало / Свят / Том Стопард спечели наградата „PEN/Pinter Prize”

Том Стопард спечели наградата „PEN/Pinter Prize”

Драматургът Том Стопард спечели наградата „PEN/Pinter Prize”,  съобщи британският „Телеграф”. Призът, който носи името на Нобеловия лауреат за литература Харолд Пинтър, се дава всяка година за цялостен принос. Стопард ще прибави към сметката си 2 000 паунда.

Стопард е драматург, роден в Чехословакия. Живее в Англия от 1946 г. Авторът коментира: „Харолд беше една от причините, поради които започнах да пиша пиеси. Той беше пример за смелост и достойнство в литературата”.  Стопард е бил виден поддръжник на източноевропейските писатели, живеещи отвъд Желязната завеса.

Сър Том Стопард  – драматург, сценарист, режисьор и критик , е роден в Злин, Първата чехословашка република през 1937 г. Семейството му бяга от родината си през 1939 г. Рожденото име на Стопард е Томаш Щрауслер. Преди да се установи в Англия живее в Сингапур и Индия. Роднините му, които остават в Чехословакия, загиват по време на нацистката окупация ( Холокост). Стопард е първо журналист, след това започва да пише пиеси. По-известни негови произведения са „Arcadia”, „The Real Thing”, „Rosencrantz and Guildenstern Are Dead” и др. Носител е на 4 награди „Тони” и един „Оскар”. Посветен в рицарство през 1997 г.

„Пиеси Т.1-2 – Харолд Пинтър“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

uni

Списъкът на Шиндлер – още жертви и прекършени съдби

Книгата излиза преди 41 години и се превръща във феномен Бестселърът, който се превърна успешно …