Начало / Автори / Карл Юнг: Човекът не би понесъл безсмислен живот

Карл Юнг: Човекът не би понесъл безсмислен живот

Легендарният швейцарски психолог Карл Юнг  е смятан за един от бащите на модерната психология. На 22 октомври 1959 г. той дава интервю за Би Би Си, в което говори за човешката личност. Интервюто е включено в антологията от 1977 г. „C.G. Jung Speaking: Interviews and Encounters”. Ето и част от интервюто на Юнг, публикувано в brainpickings.org:

Психологът отрича съществуването на фиксирана персоналност:

„Психологията не е нещо статично – тя се променя в процеса на живот. Нуждаем се от повече разбиране на човешката природа, защото единствената опасност, която съществува, е самият човек – той е най-опасното нещо, а ние, за съжаление, не сме наясно с това. Не знаем нищо за човек – прекалено малко е това, което познаваме”.

Относно новите технологии, колективизацията и индивидуалността, Юнг казва:

„Това е невъзможно (човек да се развие максимално като индивидуалност в колектива). Мисля, че ще има някаква реакция срещу тази комунална дисоциация. Човекът отрича своето анулиране, в този контекст. Когато се замисля за своите пациенти, всички те търсят свое собствено съществуване. И искат това съществуване да бъде изправено срещу баналността и безсмислието. Човекът не би понесъл безсмислен живот”.

Цялото интервю на Юнг, можете да видите в 40-минутния клип, публикуван тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …