Начало / Свят / Оригинал на „списъка на Шиндлер” отива на търг

Оригинал на „списъка на Шиндлер” отива на търг

Един от оригиналите на „списъка на Шиндлер“ е обявен за продажба. Търгът  ще бъде онлайн и ще се състои на 29 юли. Ще се наддава от 3 млн. долара, съобщи vesti.bg, цитирайки „Лента.ру“ и“Ню Йорк пост“. Ценният документ се продава от двама американци, колекционери от Калифорния, които се надяват на получат за него не по-малко от 5 млн. долара.

Документът съдържа имената на 801 евреи – мъже, които е искал да спаси от смърт в нацистките концлагери германският индустриалец Оскар Шиндлер. Списъкът е с дата 18 април 1945 г. и съдържа 14 страници. Предполага се, че имената са написани на машина от счетоводителя на бизнесмена и негов помощник Ицхак Щерн. Именно негови наследници са продали списъка на колекционерите.

В наши дни това е единственият оригинален списък на Шиндлер, който се намира в частни ръце. През 2011 г. този документ е бил продаден за 2,2 млн. долара.
Два други такива списъка се пазят в музеи в Израел и САЩ), а един – в германските архиви в Кобленц, уточнява Франс прес.

Индустриалецът Оскар Шиндлер спасява през Втората световна война живота на повече от хиляда евреи, като ги включва в списък на хора, които ще работят за нуждите на германската армия. Историята му е разказана във филма на Стивън Спилбърг „Списъкът на Шиндлер“ (Schindler’s List), който излиза през 1993 г. През 1994 г. на българския книжен пазар излезе книгата „Списъкът на Шиндлер” от Томас Кинийли.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …